Minder geld uitgeven.

We leven niet in de meest makkelijke tijd. Of laten we eerlijk zijn, we leven gewoon even een beetje in een kuk-tijd. Ik bedoel, eerst zaten we tijdenlang opgesloten door corona.

En nu we dan ein-de-lijk een beetje fatsoenlijk de deur uitkunnen, is alles onbetaalbaar aan het worden. Gasprijzen, voedsel, hout, palmbomen (😭 wheeeee) en noem het maar: ze kosten aanzienlijk meer dan eerst.

Hoe ga je dan tóch minder geld uitgeven?

Er zijn honderden tips natuurlijk. En zo ook tientallen apps om je uitgaven in de gaten te houden. Maar de beste, bewezen methode om je hand op de knip te houden, is eeuwenoud. Sterker nog: ouder dan deze manier van geld besparen bestaat niet. Jaja… 😉 Komt ie:

Tja vroegâh was het écht makkelijker om te sparen en minder uit te geven. Waarom? Omdat je alles met cash betaalde!

En dat is wat nu ook uit onderzoek blijkt: je geeft significant véél minder geld uit als je alles met cash betaalt.

Voordat je denkt: oké dat is te suf. Lees toch echt eerst even verder :-)


Minder geld uitgeven – De psychologie van geld

Waarom ga je minder geld uitgeven als je alles cash betaalt? Dat komt door het volgende psychologische feitje:

Mensen vinden het veel vervelender om iets te verliezen dan om iets te winnen.

Geld besparen – Geld winnen versus verliezen

Als jij 100 euro in je portemonnee hebt en je krijgt er 10 euro bij, dan voelt dat niet bepaald als een mega winst. Maarrrr als jij 10 euro verliest, dan kun je daar wél ontzettend van balen.

 

Eigenlijk best wel gek, omdat het in beide gevallen om dezelfde 10 euro gaat. Maar het krijgen ervan maakt veel minder blij, terwijl het verliezen ervan echt pijn doet.

En zo is het ook met pinnen of met cash betalen. Als je pint, dan zie je het verlies niet zo. Je swiped je pasje door de automaat en klaar is kees.

Maarrrrrr als je met cash betaalt, dan zie je je geld letterlijk verdwijnen. Het wordt dan opeens echt. En dat veroorzaakt meer psychologische pijn. Het verlies ervaar je als zwaarder dan bij pinnen.

2 andere voordelen van contant geld behalve geld besparen

Daarom is het zo makkelijk om schulden te maken met bijvoorbeeld creditcards of elektronische bankafbetalingen. Je ziet niks verdwijnen, het zijn gewoon abstracte cijfertjes ergens op je online rekening.

Maar als je alles met contant geld betaalt, en je spaarvarken is op den duur leeg, dan issie en blijftie leeg. En schulden maken door contant geld te lenen doe je minder gauw.

Ook blijkt uit onderzoek dat we dingen die we met contant geld betalen, meer waarderen.

Dus wil je minder geld uitgeven en meer geld besparen? Dan is de conclusie: trek je bankrekening leeg en haal je huishoudpotjes maar uit de kast!


Link naar geld cash-onderzoek:

http://www.forbes.com/sites/elizabethharris/2016/07/28/study-paying-cash-hurts-and-makes-you-value-your-purchase-more/#2340058c52d6