We zitten tegen het einde van het jaar aan. Een drukke periode!

Black Friday, Sinterklaas, WK, kerst, oud & nieuw, kerstborrels, zorgverzekering regelen, energie-provider regelen, je werk afkrijgen vóór de vakantie, ervoor zorgen dat je jezelf niet teveel volpropt met pepernoten en chocola, en dan nog nieuwe goede voornemens bedenken. Nouja en ga zo maar door. De maand december is in ieder geval een roerige maand voor de meesten.

En dat geeft vaak veel stress. Omdat je gewoon zoveel moet doen (en laten). Maar als je hoofd vol zorgen zit, dan is positieve actie nemen lastig. Daarom is het zo belangrijk om voor ontspanning te zorgen. Alleen dan kun je de juiste beslissingen maken en gericht actie ondernemen op een prettige manier.

Maar hoe doe je dat?

In deze blog geef ik je 3 tips om onmiddellijk minder stress te ervaren:

Tip 1 voor minder stress: Accepteer de situatie zoals die nu is

Alles is perfect zoals het nu is. Als je in staat bent dit te kunnen denken, dan verdwijnt je stress ook als sneeuw voor de zon. Maar waarschijnlijk denk je nu: “ja leuk, maar als dat zo was, dat alles perfect is, dan zou ik nu toch ook niet stressen?

Probeer het eens op een andere manier te zien: misschien valt er in deze situatie juist iets te leren voor jou. Zit er een verborgen les in. Want iedereen krijgt van alles voor zijn/haar kiezen. Maar of je iets stressvol vindt of niet, verschilt per persoon:

De ene gaat flippen als een kerstcadeautje te laat wordt bezorgd, maar een ander haalt misschien haar schouders daarvoor op en koopt gewoon wat anders. Terwijl het in beide gevallen precies dezelfde situatie is.

Oftewel: blijkbaar is het zo bedoeld dat jij in deze situatie zit. En is het aan jou om daarmee om te gaan.

Populaire training van Psychologie Magazine, zodat je leert beter om te gaan met stress.

De oorzaak van stress

Want weet je wat eigenlijk de oorzaak is van stress? Dat je je verzet tegen de realiteit. Dat je weerstand biedt tegen de situatie die jou gegeven is. Dat je wilt dat een bepaalde situatie zich nooit had voorgedaan.

En wist je dat 96% van je zorgen gaat over het verleden of over de toekomst? Dus over wat er is gebeurd, of over wat er (mogelijk) gaat gebeuren? Maar weinig zorgen gaan over dit moment, wat er NU gebeurt.

Het enige wat je dus kunt doen is de situatie accepteren zoals die is! En vanuit dat gegeven, de huidige feiten, kijk je hoe je ermee kunt dealen. Je zult zien dat je dan opeens veel ruimdenkender wordt en aan meer oplossingen denkt. En het ook maar accepteert en doet wat je redelijkerwijs kunt doen. Als je gaat handelen vanuit stress, dan denk je veel beperkter en ga je sneller over je eigen grenzen heen.

Dus: alles is zoals het moet zijn. Accepteer die huidige situatie in plaats van je er tegen te verzetten.

Loslaten = dat een bepaalde situatie niet meer persé zo en zo moet zijn. Dat je het nu oké vindt dat het nu anders is dan je in 1e instantie graag wilde.

Tip 2 voor minder stress: Parkeer het even

Zoals eerder genoemd gaan de meeste zorgen over iets wat in het verleden gebeurd is, of over iets wat nog moet gaan gebeuren. Die zorgen gaan dan, basically, over: ‘hoe ga ik het oplossen?’

Bijvoorbeeld als je je ex straks weer op een verjaardag zult zien:

Als jij net zo’n grote fantasie hebt zoals ik, dan heb je alle mogelijke scenario’s in je hoofd al uitgespeeld. Over wat je kunt gaan zeggen als je ex dit zegt. En wat je kunt zeggen als je ex dat en dat doet.

Aan de ene kant is het misschien een soort van voorbereiding op de confrontatie, maar aan de andere kant: is het realiteit, het NU? Nee. Het is iets wat misschien nog gaat gebeuren. Maar voor hetzelfde geldt verloopt de confrontatie heel anders dan je verwachtte.

Misschien kom je hem/haar die hele avond niet eens tegen. Misschien zit hij/zij ziek thuis, of de hele avond ergens in een hoekje met iemand te kletsen. Weet jij veel. Of misschien reageert je ex wel totaal anders op je dan je had verwacht.

Hoe dan ook: in veel gevallen besteed je meer tijd aan al je zorgen en stress dan aan het werkelijke moment zelf. Je maakt het moment waarschijnlijk veel groter dan dat het in werkelijkheid was of zal zijn.

Daarom: parkeer het even. Kom terug in de realiteit. Verlies jezelf niet in je fantasie! Jouw fantasie gaat namelijk niets veranderen aan de werkelijke situatie. Het is een schijn-controle van je brein. Niet meer dan dat.

Je hebt met je gedachten namelijk helemaal geen controle over iets. Je hebt pas controle over de situatie op het moment dat je die ex daadwerkelijk tegen het lijf loopt (om maar even in dat voorbeeld te blijven). Dat is het enige moment dat je daadwerkelijk actie kunt ondernemen.

Dus relax. Je hoeft op dit moment helemaal niets. Het is tijd om je te ontspannen. Actie ondernemen komt wel als de situatie zich daadwerkelijk voordoet.

minder stress

Tip 3 voor minder stress: Accepteer je gevoelens zoals ze zijn

Ik moet relaxter doen. Ik moet minder negatief denken. Ik moet het loslaten. Ik moet. Ik moet. Ik moet…

Maar al die ‘moetjes’ zorgen juist voor stress. En kosten ook onwijs veel energie. Want daarmee zeg je dat de huidige situatie niet oké is. Oftewel, je verzet je je dan weer tegen de realiteit.

Túúrlijk heb je soms gewoon stress. Dat is ook hartstikke normaal hoor. Juist ertegen vechten kost energie. Dus als je de situatie moeilijk kunt accepteren (zoals bij tip 1), accepteer in dat geval dan gewoon je stress-gevoelens. Anders wordt het zo’n roze olifant verhaal.

De roze olifant

Zie een roze olifant voor je. Een hele grote, dikke olifant. Met een grappig wapper-staartje. En hij heeft gigantisch lange poten. En zijn oren zijn paars. Zie je hem voor je? Ja? Mooi. En vanaf nu mag je niet meer aan hem denken………………………………………………….. Lukt het?

precies het goede moment abonnee worden van Psychologie Magazine

Als je accepteert dat je je nu gewoon gestrest voelt, of accepteert dat je je nu even zorgen maakt, dan hoef je ook niet meer in die weerstand. En bespaar je daar een hoop energie mee. Het is eenmaal nou gewoon wat je voelt, of je het leuk vindt of niet.

Vanuit die acceptatie kun je vervolgens de juiste actie ondernemen om je situatie te verbeteren en/of op te lossen.

Wil je meer tips en tricks om minder stress te hebben in je leven?

Ik gaf je nu 3 tips om onmiddellijk minder stress te hebben. Maar er zijn natuurlijk nog véél meer tips en tricks. Sowieso is het goed om te kijken in wat voor situaties jij specifiek vaker stress krijgt. Dat is voor iedereen immers anders. Als je daar inzicht in hebt, dan kun je veel beter de juiste tip of trick toepassen als je weer stress krijgt van iets.

Gelukkig zijn er heel veel online trainingen en cursussen op de markt die je daarbij helpen. Met een aantal daarvan ben ik zelf ook mee bekend. Daarom kan ik goed het kaf van het koren scheiden.

Psychologie magazine biedt meerdere goede online trainingen aan. Ik zou als ik jou was zelf even er tussen kijken welke training het beste bij jou past. Ik bedoel:

Pieker je erg veel, waardoor je veel stress hebt? Dan past de training Stoppen met piekeren het beste bij je.

Maar ben je bijvoorbeeld erg veel bezig met de toekomst of het verleden? Waardoor je stress krijgt? Dan is de professionele cursus Mindfulness absoluut een hit voor jou. 

Ik zou zeggen: check hun trainingen zelf even. Ze hebben er een heleboel en ze zijn niet voor niets zo populair!