Van sommige films kan ik helemaal opleven. Dan krijg ik er zo’n positieve boost energie door. Of een film zet me goed aan het denken over m’n eigen leven. Ik heb dat vooral bij films met sterke vrouwen in de hoofdrol. Heb jij dat ook?

Daarom heb ik een lijstje gemaakt van 32 films met sterke vrouwen in de hoofdrol. En wat ik versta onder ‘sterk’ is heel verschillend. Want elke vrouw is uniek en heeft eigen problemen die ze moet zien te overwinnen. Maar het is juist die vastberadenheid en doorzettingsvermogen wat iemand tot een sterke vrouw maakt.

Mocht je nog waardevolle aanvullingen hebben, mail ze me dan even oké? Dan zet ik ze erbij. Mailen kan naar hello@queenoflife.nl.

Geniet van je filmavondje!

1. Antonia (1995)

Een geweldige Nederlandse film die zelfs een Oscar kreeg! Het gaat over 4 generaties vrouwen. Allemaal zijn ze heel verschillend, maar de rode draad is vooral dat het belangrijk is om als vrouw zelfstandig te blijven en je niet te laten leiden door de mannelijke wereld. Vrij feministische film en niet altijd even aardig over mannen 😉Overigens doet de ambiance in deze film me sterk denken aan mijn lievelingsboek “Rode rozen en tortilla’s”.

Heel soms is die op de streamingdiensten te zien, even goed in de gaten houden. Antonia is momenteel ook eindelijk op dvd verkrijgbaar voor de collectors onder ons, klik hier.

2. Self made

Geen film, maar een mini-serie van 4 afleveringen á 3 kwartier. Het is geïnspireerd op het waargebeurde levensverhaal van Madam C.J. Walker. De mini-serie vertelt hoe zij van wasvrouw naar self made miljonair ging door het maken en verkopen van eigen haarproducten. Over (films met) sterke vrouwen gesproken!

3. Coyote ugly (2000)

Violet Sanford vertrekt naar New York, omdat ze wil doorbreken als songwriter. Om in de tussentijd genoeg geld te verdienen, werkt ze als barmeisje in een behoorlijk wilde nachtclub: the Coyote ugly. Maar op haar weg naar de top krijgt ze allerlei tegenslagen te verwerken. Lukt het haar om door te breken? Of is het verstandiger een andere droom na te jagen?

4. On the basis of sex (2018)

Ruth Bader Ginsburg is een Amerikaanse advocaat die strijdt voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. En dat wordt haar niet makkelijk gemaakt. Met name door de mannen. Tóch bereikt ze een hele hoop en wordt zelfs rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Onlangs is er ook een documentaire over deze sterke vrouw gemaakt (ja het is dus waar gebeurd!).

5. Thelma & Louise (1991)

Een oud, maar gouden pareltje! Niet voor niets een beroemde film. 2 vriendinnen zijn de sleur van hun leven zat: Thelma moet van haar man de gelukkige huisvrouw spelen en Louise is een serveerster met een teleurstellende vriend. Daarom besluiten ze een paar daagjes gezellig samen op road trip te gaan. Alleen loopt dit heel anders dan verwacht: de boel escaleert compleet en ze worden al snel gezocht door de FBI.

6. Hidden figures (2016)

Deze inspirerende film speelt zich af in de tijd van rassenscheiding en waar vrouwen nog weinig te vertellen hadden. Het gaat over 3 briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Tóch weten deze 3 dames de belangrijkste wetenschappers te worden die Amerika’s eerste ruimtereizen mogelijk maakten. Wederom een waargebeurd verhaal. En onmisbaar in het lijstje van films met sterke vrouwen!

7. De dirigent (2018)

Nog een pareltje van Nederlandse bodem met een film over vrouwelijke dirigent. De Dirigent speelt zich af begin 1900. Antonia (hey, weer een Antonia) emigreert met haar ouders naar Californië. In een door mannen gedomineerde dirigentenwereld probeert Antonia de 1e vrouwelijke dirigent te worden. Maar ze wordt alleen maar uitgelachen als ze vertelt over haar ambitie. Maar wie het laatst lacht, lacht het best… en ik hoef je vast niet meer te vertellen dat ook dit een waargebeurd verhaal is 😉

8. Dumplin’ (2018)

Heerlijke film over body positivity. Willowdean (met bijnaam ‘Dumplin’) is dochter van een schoonheidskoningin. Maar zelf is ze plus-size. Op een dag besluit ze tegen de heersende schoonheidsidealen te protesteren en schrijft zich in voor de lokale beauty contest. Maar voordat ze het weet, inspireert ze talloze andere meiden en start ze een complete schoonheids-revolutie.

9. The Help (2011) – Een ware topper in het lijstje Films met sterke vrouwen

Een veelgeprezen en fantastische film dat zich afspeelt in de jaren 60. Skeeter besluit een confronterend boek te schrijven over een groep afro-Amerikaanse dienstmeisjes uit de buurt. Deze dienstmeisjes werken al hun hele leven voor blanke families en maken daar de gekste en belachelijkste dingen mee. Skeeter moet de vrouwen alleen zo ver zien te krijgen dat ze hun verhalen met haar durven te delen…

10. Respect (2021)

R-E-S-P-E-C-T, Find out what it means to me… Jazeker, deze film gaat over niemand anders dan Aretha Franklin, the Queen of Soul. Het neemt je mee naar haar kinderjaren, haar moeilijke leven, en hoe ze uiteindelijk the Queen of Soul werd. Ik moet wel zeggen dat het verhaal niet helemaal accuraat is. Dus als je écht geïnteresseerd bent in haar levensloop, dan zou ik eerst even fact checken, en dan pas de film kijken. Maar desondanks is het een avondje genieten van heerlijke muziek!

11. The age of Adaline (2015)

Niet alles hoeft waargebeurd of echt te zijn toch? Droom daarom lekker weg bij dit verrukkelijke romantisch drama. Het gaat over Adaline, een vrouw die rond 1930 een mysterieus ongeluk krijgt. Hierdoor kan ze niet meer ouder worden en blijft fysiek 29. Maar daardoor kan ze nooit op dezelfde plek blijven wonen of lange relaties opbouwen met mensen. Want hoe verklaart ze dan dat ze voor eeuwig jong blijft? Maar op een dag ontmoet ze een man die misschien wel haar ware is (gespeeld door onze eigen Michiel Huisman hoihoi!). Wat nu?

12. Miss congeniality (2000)

FBI-agente Gracie Hart is meer een ‘one of the guys’. Typische vrouwendingen heeft ze helemaal niks mee. Laat haar maar lekker halve liters bier drinken en op z’n tijd een flinke boer laten. Maar wanneer een terrorist een bomaanslag aankondigt op de verkiezing van Miss United States, gaat Gracie undercover. En niet zomaar een undercover: ze moet daarvoor meedoen aan de miss-verkiezing! Maar om dat geloofwaardig te laten lijken, moet deze tomboy een flinke metamorfose ondergaan…

13. Nappily ever after (2018)

Violet heeft het perfecte leven. Ze heeft een topbaan als reclamevrouw, een tophuis, een topvriend en haar uiterlijk is ook altijd op en top. Totdat er op een dag iets gebeurt en ze haar topleven niet meer onder controle heeft. En juist dat kantelpunt in haar leven zet haar goed aan het denken: was haar leven eigenlijk wel hét leven dat ze wil? Of deed ze alleen maar wat anderen van haar verwachtten? Ze besluit daarom uit te zoeken wie ze nou diep van binnen is en wat ze wérkelijk wil.

14. G.I. Jane (1997)

Jordan O’Neil wordt als eerste vrouw toegelaten tot de elite-groep Navy SEALS. Desondanks is het toelaten van vrouwen meer symbolisch bedoeld, want niemand verwacht dat een vrouw deze loeizware militaire trainingen aankan. Het wordt Jordan dan ook meer dan moeilijk gemaakt, het is gewoon hel. Tóch besluit ze hoe dan ook door te zetten, koste wat het kost. Lukt het haar zich staande te houden in deze brute mannenwereld en respect op te eisen? Letterlijk en figuurlijk een powervrouw, dus mag daarom natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje over films met sterke vrouwen!

15. The devil wears Prada (2006)

Een feelgood film die mij nooit verveeld, hoe vaak ik ‘m ook zie. Andy krijgt een baan als assistente bij een high fashion magazine, terwijl ze zelf allesbehalve een modepopje is. En de moderedactrice voor wie ze werkt is een ‘duivelse’ vrouw bij wie je het nooit goed kan doen. Toch is dit dé droombaan voor veel vrouwen. Maar is dat wel zo voor Andy? Kan zij de job wel aan als ‘geitenwollensok-type’ die niks van mode afweet? Als je deze film fantastisch vindt, dan raad ik je de serie ‘Ugly Betty’ ook absoluut aan.

16. Wonder woman (2017)

Diana is een prinses van de Amazones en leeft op een tropisch eiland. Van kinds af aan wordt ze al getraind tot krijger. Maar als volwassene ontdekt ze dat ze een halfgod is en dat ze superkrachten bezit. Op een dag spoelt er een man aan op het strand. En hij neemt Diana mee naar de gewone westerse wereld, in de hoop dat zij W.O.I kan stoppen met haar super powers. ‘Sterke vrouwen’ kun je in deze film dus letterlijk nemen ;-)

17. Legally blonde (2001)

Elle Woods is een oppervlakkig dametje dat gedumpt wordt door haar vriend. Zij wil er alles aan doen om hem terug te winnen. Daarom besluit ze hem te bewijzen dat ze meer in haar mars heeft en schrijft zich in als Rechtenstudent bij Harvard. Maar ook daar blijft men haar hardnekkig als dom blondje zien en behandelen. Hoe kan ze bewijzen dat ze zeker wel een hoog IQ heeft? En dat beauty and brains samen kunnen bestaan?

18. Erin Brockovich (2000)

Alleenstaande moeder Erin doet er alles aan om haar hoofd boven water te houden. Een baan krijgen lukt maar niet en tot overmaat van ramp krijgt ze ook nog eens een auto-ongeluk. Gelukkig lukt het haar met een beetje bluffen een baan te vinden op een advocatenkantoor. En daar ontdekt ze een gigantisch gezondheidsschandaal. Ze bijt zich hier als een pitbull in om rechtvaardigheid voor de slachtoffers te krijgen. Een waargebeurd verhaal! Dit rechtbankdrama leverde Julia Roberts haar allereerste Oscar op trouwens.

19. Enola Holmes (2020)

Enola is het kleine zusje van Sherlock Holmes. Ze is opgevoed door haar moeder en ze waren onafscheidelijk. Maar op haar 16e verjaardag verdwijnt haar moeder spoorloos. Toch blijkt dat moeke aanwijzingen achter heeft gelaten voor haar. Wat is er gebeurd? Enola zoekt hulp bij broers Sherlock en Mycroft, maar die sturen haar naar een etiquette school voor meisjes. Enola ontsnapt en verkleedt zich als jongen om haar moeder te zoeken. Wie is een betere detective: haar beroemde broer Sherlock of zij?

20. The Blind Side (2009)

Michael is een dakloze jongen. Op een dag komt Leigh Anne hem tegen en biedt hem een slaapplek aan. Al snel wordt Michael deel van Leigh Anne’s familie en is hij als een zoon voor haar. Michael blijkt bovendien een uitzonderlijk talent te hebben voor American Football. Leigh Anne doet er alles aan om ervoor te zorgen dat deze lieve jongen een gouden toekomst tegemoet gaat wat hij zo verdient.

21. Sex and the City: the movie (2008)

Film van de immens populaire serie Sex and the City. Het draait om 4 vrouwen hun succesvolle carrières, onderlinge vriendschap en persoonlijke struggles. Fantastische film voor een vriendinnen movie night of als je je kuk voelt. Heb hem inmiddels al vaak gezien en geeft me altijd een positieve boost. Sex and the City deel 2 is net zo leuk (als je het mij vraagt). Meer van zulke films kijken? Check dan ook zeker Gooische vrouwen en Ellis in Glamourland.

22. Wild (2014)

Een langzamere film met spectaculaire natuur. Het gaat vooral om de innerlijke reis die Cheryl maakt door 1600 kilometer te reizen. Te voet! Tijdens het lopen van deze Pacific Crest Trail blikt ze terug op haar destructieve leven tot nu. Verandert deze reis haar mindset over hoe ze haar leven verder wil leiden?

23. A Perfect Pairing (2022)

Lola is een succesvolle executive bij een wijnimporteur. Omdat haar baas haar crappy behandelt neemt ze op een dag ontslag. Ze besluit haar eigen wijnimportbedrijf te beginnen. Maar om in die business serieus genomen te worden, heeft ze sterke klanten nodig. Zo belandt ze om die reden in Australië, in de hoop een belangrijke klant binnen te slepen. Maar voordat ze het weet werkt ze op de schapenboerderij van de klant. Bewijst ze hiermee aan de klant dat ze bereid is nét dat stapje extra te zetten? Of laat ze zich eigenlijk gewoon gebruiken? Let op: dit is een romantische komedie.

24. Mona Lisa Smile (2003)

Katherine wordt docent Kunstgeschiedenis op een prestigieuze meisjesschool anno jaren ‘50. Haar leerlingen zijn stuk voor stuk enorm intelligente meiden. Maar: het dorp is verschrikkelijk conservatief qua cultuur. Vrouwen mogen daar namelijk wel studeren, maar als ze eenmaal gaan trouwen, dan worden ze huisvrouw. Punt. Katherine kan absoluut niet tegen deze belachelijke cultuur en doet er alles aan om het te veranderen. Krijgt ze de meiden zo ver dat ze toch ook een eigen carrière en mening durven op te bouwen?

25. To the bone (2017)

Ellen (Lily Collins) is een 20-jarige die lijdt aan anorexia. Ze is al opgenomen geweest in verschillende klinieken, maar niks mocht tot nu baten. Haar familie stuurt haar naar een instelling met een ongebruikelijk behandelingsprogramma en eigenaardige arts (Keanu Reeves). Ellen bouwt daar een band op met de andere deelnemers. Zal het Ellen dit keer lukken haar eetstoornis te overwinnen? Zelf heb ik gelukkig nooit te maken gehad met eetstoornissen, maar deze film geeft je er meer inzicht in. Waarschuwing: deze film is zware kost.

26. Dangerous Minds (1995)

LouAnne wordt docent Engels op een high school na 10 jaar marinier te zijn geweest. Maar dit blijkt geen gewone high school: gangs, drugs en wapens zijn doodnormaal bij deze tieners. Van leren komt er dan ook weinig terecht. En bijna geen enkele docent houdt het daar lang vol. Toch is LouAnne vastbesloten zich niet bang te laten maken of weg te laten pesten. Op creatieve manieren probeert ze de tieners aan het leren te krijgen. Overigens is dit een film met 1 van de beroemdste soundtracks ooit: Gangsta’s Paradise van Coolio.

27. The Danish Girl (2015)

Einar’s echtgenote vraagt of hij even wil poseren in vrouwenkleding voor haar schilderij. Zij zijn beiden kunstenaars. Geen probleem. Maar op het moment dat Einar vrouwenkleding aan heeft, groeit er langzaam een besef in hem: Het besef dat hij eigenlijk een vrouw is, maar hij dat altijd heeft weggedrukt. Dit besef wordt met de tijd steeds heviger. Uiteindelijk besluit Einar een geslachtsoperatie te ondergaan en verder als Lily door het leven te gaan. Welke gevolgen heeft dit voor haar leven en huwelijk, zo in de jaren ’20?

28. Whip it (2009)

Bad ass vrouwen op wielen! Bliss is een meid die niet aan de verwachtingen van haar moeder voldoet. Haar moeder wil namelijk dat zij zo’n keurig meisje is dat meedoet aan missverkiezingen en dergelijke. Daarom loopt ze weg van huis en komt in contact met een aantal oudere meiden van een Roller derby-club. Roller derby is een harde contactsport waarbij je op rolschaatsen elkaar inhaalt en tegenwerkt. Bliss wordt ook lid en gaat helemaal op in deze sport. Maar ondertussen stapelen haar persoonlijke problemen op…

29. Eat, pray, love (2010)

Elizabeth is in een verschrikkelijke sleur beland. Om die reden besluit ze een jaar lang in haar eentje op reis te gaan. Ze bezoekt 3 landen: Italië, India en Bali. Allen bieden ze haar iets wat bijdraagt aan haar levensgeluk: Italië het lekkere eten en het genieten, India bezinning en balans en Bali de liefde. Ikzelf ervaar deze film als 3 films in 1, vanwege de verschillende settings en landen. En als je van verschillende culturen/reizen houdt, dan is deze film helemaal een must. Aanrader wat mij betreft!

30. The long kiss goodnight (1996)

Samantha lijdt aan geheugenverlies en herinnert zich alleen nog de laatste 8 jaar. Dat vindt ze wel eens lastig, omdat ze zelfs haar echte naam niet meer weet. Maar ze heeft nu een leuk gezin en is tevreden met haar huidige, rustige leven. Maar op een dag komt ze achter haar verleden: ze was allesbehalve een brave burger zoals nu. Vroeger was ze namelijk een huurmoordenaar van de overheid. Al snel sporen vijanden uit het verleden haar op en het is noodzaak dat Samantha zo snel mogelijk al haar vroegere vaardigheden weet te herinneren, voordat het te laat is.

31. Under the Tuscan Sun (2003)

Frances gaat met vriendinnen op vakantie naar Toscane, en raakt op slag verliefd op het gebied. Ze waagt daarom de sprong en besluit te emigreren. Ze koopt een prachtig huis in Toscane, maar de renovatie gaat niet zonder slag of stoot. Toch zet ze door om haar Italiaanse woondroom waar te maken. Persoonlijk hou ik enorm van dit soort films: wegdromen bij prachtige landschappen; mensen die hun weg proberen te vinden in iets nieuws; en je bent toeschouwer van de reis die hoofdpersonen zowel innerlijk als echt maken.

32. Een vrouw als Eva (1979)

Een vrouw als Eva film brengt op genuanceerde wijze belangrijke thema’s als zelfacceptatie, genderidentiteit en ware liefde naar voren. De Een vrouw als Eva film durft anders te zijn en laat zien dat ware schoonheid schuilt in de moed om jezelf te zijn. Oftewel, een goede boodschap van empowerment voor vrouwen die streven naar zelfontdekking.