In het 1e deel 3 lessen die je in élk zelfhulpboek terugvindt‘ leerde je over:

  • het ondernemen van de juiste acties,
  • hoe je je identiteit verandert
  • én het verschil in denken tussen succesvolle en niet-succesvolle mensen.

Daarbij gaf ik allerlei voorbeelden.

In dit artikel gaan we door met de 2e les die als een rode draad door alle zelfhulpboeken loopt: je zelfrespect vergroten.


Zelfhulpboek les 2: Zelfrespect vergroten

De 2e les die je terug vindt in alle zelfhulpboeken kun je samenvatten als ‘zelfrespect vergroten’: Houd de macht en controle altijd bij jezelf en geef die nooit (onbedoeld) weg. Maak je eigen keuzes en wees zelfstandig. Denk over jezelf na en neem de stappen die leiden tot zelfkennis, zelfcontrole en succes.

Dat kun je allemaal bereiken in 3 deellessen:


2.1 Neem jezelf serieus

Het is belangrijk dat je controle over jezelf hebt. Dat betekent dat je geen drugs gebruikt, niet teveel alcohol drinkt, niet regelmatig geld spendeert aan gokken, etcetera. Succesvolle mensen nemen zichzelf serieus. En daarom houden ze zichzelf onder controle. Dat doen ze uit zelfrespect voor zichzelf. Zo nu en dan uit de ban springen doet bijna iedereen natuurlijk wel, maar houd het ook bij ‘zo nu en dan’.


2.2 De manier waarop je iets doet, is hoe jij ALLES in je leven doet

Hoe iemand dingen over het algemeen aanpakt, kun je vaak al afleiden aan de kleine dingetjes die zij doet. Iemands gedrag voorspellen is daarom soms best eenvoudig:

Bijvoorbeeld:

Stel jij maakt projecten waar je aan begint zelden af. Dan is de kans groot dat dit gedrag voor elk vlak in jouw leven geldt. Dus:

  • je huis is waarschijnlijk nooit 100% schoon,
  • je investeert tot een bepaalde hoogte in je relaties,
  • je hebt veel ideeën/plannen gehad die je half uitwerkte en het vervolgens liet liggen,
  • enzovoorts.

Waarschijnlijk is er dan niets/weinig in je leven wat je 100% doorzet en afmaakt.

Nou, dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Ga na voor jezelf: hoe ga jij met projecten om? Wat zijn jouw valkuilen? En op welke vlakken in je leven zie je diezelfde valkuil terug komen?

Niet-succesvolle mensen zeggen dan: “Ja maar zo ben ik gewoon. Daar kan ik niks aan doen.”

Succesvolle mensen met zelfrespect zeggen: “Deze valkuil belemmert mijn geluk of vertraagt mijn succes. Ik ga dit gedrag veranderen. En dat doe ik door mijn identiteit te veranderen” (zie 1.2).

Dus om hetzelfde voorbeeld te blijven:

Stel dat je dus maar weinig dingen afmaakt. Dan kun je ervoor kiezen iemand te worden die wél dingen afmaakt. Begin dan vandaag nog met kleine acties die daaraan bijdragen. Ruim bijvoorbeeld je rommelige bureau elke dag op. En als je dit onder de knie hebt, voeg dan nog een actie erbij. En zo breidt je het langzaamaan steeds verder uit. Dit getuigt allemaal van zelfrespect.

Let op: gedragsverandering gaat het beste langzaam. Je moet het namelijk wel vol kunnen houden! Doe het daarom in kleine stapjes en breidt het steeds verder uit. Op die manier creëer je langzaam nieuwe gewoontes die je helemaal geen moeite kosten.

Zelfrespect vergroten: 'How you do anything is how you do everything'

Zelfrespect vergroten: ‘How you do anything is how you do everything’

2.3 Hoe kun je je zelfrespect vergroten? Ken jezelf!

Het is belangrijk dat je heldere keuzes maakt voor jezelf over:

  • hoe jij wilt zijn
  • en hoe je wil dat je leven eruit ziet.

Dan komen we ook weer een beetje terug bij dat twijfelen (paragraaf 1.3). Als je alsmaar twijfelt of niet 100% achter je keuzes staat, dan heb je ook geen duidelijk doel om naar toe te werken. Maar als je jezelf goed kent en je weet wat je wil, dan kun je recht op je doel afgaan. Succesvolle mensen hebben daarom een goede dosis zelfinzicht.

Een boek wat je hier heel goed bij helpt is die van de schrijfsters en psychologen Denise Matthijssen & Els de Rooij. Het boek heet ACT in balans: Doen wat werkt voor jou in een ‘maakbare’ wereld. Door dit boek leer je:

  • meer balans te creëren in je leven,
  • energie te steken in dingen die je écht belangrijk vindt,
  • en je energie niet te laten wegvloeien in dingen die niet passen bij hoe jij wilt zijn.

Therapeuten gebruiken dit boek ook vaak bij Acceptance & commitment therapy. Deze therapie helpt je te focussen op datgene wat je kunt veranderen, namelijk: je eigen gedrag.

In ieder geval: Dit boek hielp mij enorm! Ik ben hierdoor veel resoluter geworden in wat ik wel en niet doe. Ik had vroeger nog wel eens de neiging om niet voor de volle 100% te gaan voor iets (met betrekking tot werk).

Dan kwam er bijvoorbeeld een beter idee langs in mijn ogen. En dan veranderde ik van koers. Door dit boek weet ik nu exact wat ik wil en ik wijk nu ook niet meer van m’n ideeën af. Ik voeg alleen dingen toe die in het verlengde van m’n core business liggen. Ik ga dus niet compleet nieuwe dingen leren. Die neiging had ik nogal (zie ook de ‘over ons’ op de homepage).

Dat ik me nu kan focussen en recht op m’n doel afga, geeft ontzettend veel rust.

En dat is ook wat succesvolle mensen doen: ze gaan ervoor en laten zich niet verleiden of afleiden om iets anders te doen. Ze gaan full focussed op hun doel af. Ze hebben in zekere zin zelfrespect voor de keuze die ze eerder maakten. En ze ondernemen net zo lang actie, totdat ze succes hebben. Ze hebben geduld en vertrouwen dat het gaat lukken.

Dit was deel 2 van de 3 lessen die je in elk zelfhulpboek terugvindt: zelfrespect vergroten. In deel 3 gaan we verder met de laatste les van zelfhulpboeken: Leren accepteren en blokkades doorbreken!