Hoe word je gelukkiger? Het leven gaat met ups en downs. Zo voel je je de ene dag nog vol leven en positiviteit, maar blijf je de volgende dag liever op bed met de gordijnen dicht. En dat is heel normaal, je bent echt niet de enige! Al is het alleen maar om het feit dat wij vrouwen kampen met een behoorlijk ingewikkeld hormooncyclus. Je gelukkig voelen is daarom niet altijd zomaar vanzelfsprekend!

Zelf voelde ik me gisteren opeens vreselijk down (vandaar ik besloot over dit onderwerp te schrijven). Nu ben ik, op het moment van schrijven, hoogzwanger. Oftewel een hormonenbom en slaap voor geen meter. Dus dat heeft wel een logische verklaring voor het ongelukkig voelen.

Maar wat de onderliggende reden voor je dipje ook is: soms is het beter dat je het niet gaat analyseren, maar dat je gewoon accepteert dat je je vandaag ongelukkig voelt. Want regelmatig is je lichaam de oorzaak van je dip en niet je mind.

Maar goed, leuk en aardig. De vraag blijft: hoe word je gelukkiger?

Godzijdank zijn er manieren om je depri-dagen wat minder depri te maken. Daarom: direct gelukkig worden doe je door deze blog met 6 trucjes!


1. Schrijf in een dankbaarheidsdagboek

Ik had ooit een collega die elke avond 3 dingen opschreef waar hij die dag dankbaar voor was. Hij was het begonnen als experiment. En volgens hem werkte het supergoed om je snel gelukkig te voelen. Persoonlijk vond ik het een beetje wazig klinken, dus zocht ik uit wat de wetenschap er over zegt:

hoe word ik weer gelukkig? Schrijf in een dankbaarheidsdagboek

Waar ben jij dankbaar voor?

En ja, het is inderdaad geen toeval dat het bij m’n collega zo goed werkte. Een houding van dankbaarheid maakt je écht gelukkiger volgens wetenschappers.

Hoe kan dat dan?

Je focust je dan namelijk op de dingen die je wél hebt in plaats van de dingen die je mist. Beseffen wat je wél hebt laat je gelukkig voelen. Je neemt je leven dan niet als vanzelfsprekend.

Dankbaarheid voorkomt dat je in zo’n negatieve spiraal terechtkomt en je je ongelukkig gaat voelen.

Depressieve mensen analyseren bijvoorbeeld juist teveel en richten zich meer op de dingen die niet goed gaan. Dat veroorzaakt onder andere het ongelukkig voelen.

Het dankbaarheidsdagboek hieronder is wel een héle toffe: je schrijft elke dag 1 zin op. En dat doe je 5 jaar lang. Het boek is zó ingedeeld dat je per datum kunt zien wat je het jaar ervoor schreef. Kijk anders even bij ‘inkijkexemplaar’, dan zie je wat ik bedoel. Erg leuk (en duurzaam) sint-, kerst- of verjaardagscadeau! Heeft iemand er meteen 5 jaar plezier van (over gelukkig worden gesproken :p).

Mensen die leven in dankbaarheid, waarderen hun leven dan ook veel meer én zijn bovendien gezonder, zo blijkt uit vele onderzoeken.


2. Hoe word je gelukkiger? Voed je lichaam voldoende & gezond

Juist als je je depri voelt, neig je naar ongezond voedsel. Tenminste, de meesten onder ons inclusief ikzelf.

Maar nu is het helaas zo dat veel bewerkt voedsel je alleen maar depressiever en ongelukkiger maakt. Dat kan bijvoorbeeld komen door e-nummers die je hormonen verstoren. Om maar iets te noemen.

Snaai dus liever gezonde dingen. Dan vergroot je de kans op je gelukkig voelen. Zo kwam ik vanmorgen deze website tegen met een paar lekkere recepten. Die ga ik zelf ook zeker nog uitproberen!

Zelf in de keuken iets lekkers bakken is sowieso een goed idee: je brein is dan gefocust op het creëren van iets, in plaats van zich te focussen op negatieve gedachten. Dus is een mooie afleiding voor je brein!


Gelukkig worden met deze 5 voedingsmiddelen

Geen keukenprinses? Ook geen probleem. Hierbij een rijtje met 5x voedsel waar je blij en gelukkig van wordt én gezond is:

  • Pure chocola. Vanwege de cacao. Cacao activeert een geluksstofje in ons brein.
  • Vette vis. Landen waar ze veel vette vis eten, komen minder depressies en slaapproblemen voor. Vette vissen zijn onder andere zalm, makreel en haring.
  • Tomaten. Als je 2 tot 6 keer per week tomaten eet, dan vermindert je risico op depressie met 46%, zo bleek uit onderzoek.
  • Saffraan. Lekker duur kruidje, maar dan heb je ook wat. Het schijnt te werken als een soort antidepressiva. Vandaar de bijnaam ook wel ‘zonneschijn specerij’ is.
  • Gefermenteerd voedsel. Denk hierbij aan zuurkool, augurken en kimchi. Ik las laatst dat gefermenteerd eten het meest gezonde voedsel is wat bestaat.

    Als ik me ziekjes of kuk voel, dan sla ik inderdaad ook vaak vele potten kimchi achterover. Het geeft je immuunsysteem én je mentale toestand namelijk een behoorlijke boost.

    Let er wel op dat je kimchi koopt die niet volgepropt is met zout en/of suiker.


Let er bovendien ook op dat je voldoende eet. Als je veels te weinig eet op een dag, dan schiet je lichaam sneller in de stress-modus.



3. Hoe word ik gelukkiger? Ga lekker sociaal doen voor meer geluk in je leven

Oké misschien is sociaal doen echt het laatste waar je zin in hebt als je je kuk voelt. Maar toch kan het je mentale welzijn een behoorlijke boost geven. Soms heb je namelijk even wat positieve energie nodig van anderen. Achteraf ben je dan tóch blij dat je gegaan bent.

Dus: spreek af met die ene blije vriendin of bel die ene gezellige vriend op. Of doe het een niveautje lager en ga gewoon naar een winkel of plek waar je je altijd blij voelt.


Waar ik zelf dan bijvoorbeeld heenga?

Ik zwanger en happy in Burgers’ Zoo

Vaak bezoek ik dan tropische plaatsen zoals de Orchideeënhoeve, Ouwehands Dierenpark of een andere plek met tropische planten en dieren. Voelt dan echt alsof ik even op mini-vakantie ben.

Oh ja, schatten zoeken in tweedehandswinkels was ook lange tijd een hobby van me. Als je dan iets vindt wat heel waardevol blijkt, dan geeft dat zo’n enorme adrenaline-kick!

En als ik daar allemaal écht geen zin in heb? Dan is shoppen, uit eten gaan en lekker veel chardonnay drinken met een vriendin een goede remedie tegen de dip.

4. Kijk een inspirerende film met powermensen

Dit is wat ikzelf vaak doe als ik me down voel. Na zo’n film voel ik me dan onmiddellijk opgeknapt. Zie voor een lijstje met powervrouwen in de hoofdrol deze blog.

Ook kijk ik op depri-momenten trouwens vaak naar filmpjes met Tony Robbins. Ben het lang niet altijd eens met álles wat hij zegt trouwens hoor, maar het is meer de positieve energie die die man uitstraalt. Dát is wat me op zo’n moment helpt. Op Netflix staat een docu over hem, misschien eens waard om die te kijken als je je erg down voelt: ‘Tony Robbins – I am not your guru.’


5. Hoe word ik weer gelukkig: Minder blue dankzij blauw

Zonlicht verhoogt het serotonine-gehalte in je brein. Dat is een stofje die ervoor zorgt dat je blij wordt. Ook verhoogt de zon je vitamine D. Een vitamine D-tekort kan leiden tot depressie.

Kijken naar de blauwe lucht schijnt een natuurlijk antidepressivum te zijn. Wil je hier meer over weten? Ik heb een hele blog gewijd aan de bijzondere effecten van de kleur blauw. Daar ga ook in op het positieve effect van de blauwe lucht op je brein.

6. Houd je brein voor de gek met je lichaam

Heb je ooit gehoord van body feedback? Niet alleen je brein beïnvloedt je lichaam, maar dit gebeurt ook andersom.

Wat je vast wel kent is dat als je je bijvoorbeeld depri voelt, dat je schouders ook automatisch meer hangen en kijk je tijdens het lopen vaker naar de grond.

Of als jij verdrietig ineengedoken in een hoekje ligt, dan voel je je niet bepaald empowered en gelukkig.

Maar nogmaals, dit kan dus ook andersom: dat je met je lichaam bewust je brein beïnvloedt. Hoe je dat kunt doen?

Hoe gelukkig worden? Voorbeelden van body feedback

  • Ga rechtop zitten en strek je rug. Dit geeft je meer energie.
  • Als je ergens heen wandelt: loop met je hoofd rechtop en met gestrekte rug. Je voelt je dan meer empowered.
  • Glimlach bewust vaker naar mensen, ook al heb je daar geen zin in. Niet alleen fop je je brein dat je vrolijk zou zijn, maar mensen glimlachen ook terug naar je. En met dat laatste absorbeer je dus ook weer de positieve energie van anderen.

Body feedback beïnvloedt je brein positief, waardoor je je gelukkiger gaat voelen

  • Doe alsof je vrolijk bent. Beetje gênant om dit te vertellen, maar weet je wat ik wel eens doe? Ik ga dan voor de spiegel heel overdreven lachen. Alsof ik in een scheur lig. En wat dan vaak gebeurt is dat ik écht in de lach schiet door m’n dom uitziende nep-vrolijk-hoofd. En doordat ik dan denk: omg iemand zou nu maar binnen lopen en dit zien. En dan kan ik op zo’n moment echt hartelijk om mezelf lachen (of beter gezegd: mezelf uitlachen).

Extra tip! Training Gelukkig worden

Frank de Moei is een zeer ervaren trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ikzelf volg hem al zo’n 6 jaar of misschien zelfs langer. Hij geeft verschillende, goede trainingen die gewoon betaalbaar zijn. Daarom breng ik deze graag aan de man om m’n lezers verder te kunnen helpen.

Eén van zijn nieuwe trainingen heet ‘Gelukkig Leven. Hierin leer je hoe je meer kunt genieten van je leven en hoe je zorgt voor minder negatieve gedachten. Om maar een paar dingen te noemen dan. Kost maar 57 euro!

Check de website anders zelf even om te kijken of het wellicht een nuttige training is voor jou:

Training Gelukkig Leven

Nou, dat waren mijn 6 manieren om je direct wat gelukkiger te voelen. Heb je ze allemaal geprobeerd? En welke manier helpt jou het beste om je direct gelukkiger te voelen?