In deze blog vat ik meer dan 100 zelfhulpboeken samen: wat zeggen ál die boeken over leren accepteren en emotionele blokkades doorbreken?

In de eerste 2 blogs over ´3 lessen die je in élk zelfhulpboek terugvindt´ las je over actie ondernemen en je zelfrespect vergroten. In dit 3e deel gaan we het dus hebben over ‘leren accepteren en blokkades doorbreken’. Dat is namelijk de 3e les die als een rode draad door alle zelfhulpboeken loopt.


Emotionele blokkades doorbreken

Dingen die je zijn overkomen kunnen behoorlijke emotionele blokkades opleveren. Dat merk je vaak doordat bepaalde thema’s steeds terugkeren in je leven. Bijvoorbeeld:

 • In elke nieuwe relatie heb je uiteindelijk regelmatig ruzie over jaloezie.
 • Je hebt moeite met geld uitgeven.
 • Het lijkt wel alsof alle collega’s over je heenlopen, ook nieuwe collega’s.
 • Steeds als je een beetje succes hebt met je onderneming, gebeurt er wel iets waardoor je opnieuw moet beginnen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden die als eerste in me opkomen bij emotionele blokkades. Maar ga eens na voor jezelf: welke vervelende thema’s keren steeds terug in jouw leven? Of wat voor gedrag bemerk je bij jezelf, waarvan je weet dat het je niet verder helpt?

Blokkades door jezelf of door de ander?

Alle thema’s die horen bij mentale blokkades kun je op zich opdelen in 2 categorieën: Ze hebben óf te maken met jezelf óf met een ander. Met andere woorden:

 • Iemand heeft jou pijn gedaan of beperkt in je leven.

óf

 • Jij doet/denkt dingen, waardoor je steeds weer iets vervelends op je bordje krijgt.

De ene situatie heeft acceptatie nodig en de andere situatie een doorbraak van een blokkade. En een blokkade doorbreken betekent dat je er iets aan moet doen, zodat je het vervelende probleem niet weer terug krijgt. Want dan kun je tenminste weer verder met je leven en succesvoller worden!


Emotionele blokkade symptomen

Vraag je je af of je een blokkade hebt? Dat is heel makkelijk te herkennen. Een emotionele blokkade herken je namelijk aan het volgende:

Je hebt het gevoel dat je op een bepaald gebied in je leven vastzit. Wat je ook doet, je komt niet verder.

Voorbeeld: vastzitten in je relatie.

Wat je ook doet, je partner en jij lijken jullie problemen maar niet op te kunnen lossen. Misschien zijn jullie zelfs al in therapie geweest. Hoe los je dit probleem dan op? Hoe kun je zulke blokkades opheffen? Of zijn er dingen die je moet leren accepteren? We komen hier straks weer op terug.

Negatieve invloed van anderen of eigen psychische blokkades?

Je loopt steeds tegen dezelfde problemen aan in je leven. Maar ze oplossen lukt maar niet. Dan zul je even kunnen stilstaan bij de volgende vragen:

 • Worden deze problemen veroorzaakt door de negatieve invloed van anderen op je leven?

Of

 • Worden deze problemen veroorzaakt door je eigen mentale blokkades?


Laten we dieper ingaan op deze 2 mogelijke oorzaken:


 1. Negatieve invloed van anderen op jouw leven

Deed iemand je iets aan? Of is er sprake van een ander soort negatieve invloed van iemand anders op je leven?

Dan kunnen er 2 dingen gebeuren:

 1. Je negatieve gevoelens zoals verdriet, boosheid, angst etc. verdwijnen uiteindelijk. Dat komt omdat je ervoor koos te accepteren wat er is gebeurd. En je gaat daarom gewoon verder met je leven.

 2. Je negatieve gevoelens blijven bestaan: je vindt het moeilijk om je erover heen te zetten. Het doet je téveel pijn wat er gebeurd is. Nu kun je 2 dingen kiezen:

  2a. óf je blijft hangen in je negatieve emoties en wordt misschien zelfs depressief of verbitterd.
  2b. Óf je accepteert dat je de realiteit niet kan veranderen en onderneemt actie.


Voorbeeld:
Stel je partner is vreemdgegaan. En het lukt je maar niet om dat te accepteren. Wat je ook doet, je blijft je gekwetst voelen. En de angst dat hij/zij het weer zal doen, gaat ook niet weg.

In dat geval veroorzaakt de negatieve invloed van je partner een emotionele blokkade bij jou. Doordat de ander iets deed, word jij nu een minder leuk mens. En vind jij je leven nu minder leuk.

Maar ja, je gekwetst blijven voelen over iets wat je partner je heeft aangedaan, doet hem/haar zelf (helaas) geen pijn. Uiteindelijk doet het alleen JOU pijn.

Boeddha verwoordde dit heel mooi: “boosheid is alsof je zelf een beker rattengif drinkt en ondertussen hoopt dat de ander dood neervalt”.

Versterk je relatie online training

Dus lukt het je niet om te leren accepteren dat je partner vreemd is gegaan? Dan is er echt nog maar 1 oplossing: gooi je partner uit je leven.

Dat klinkt vrij hard, maar het is blijkbaar wel nodig. Want hoe je er nu mee omgaat, helpt niet. Dat is wel bewezen. Dus je zult actie moeten ondernemen.

De keuze is aan jou: accepteer je wat er gebeurd is en vergeef je het de ander, óf voorkom je een blokkade bij jezelf door actie te ondernemen? Vergeet niet: dit is wel JOUW leven. En het is zonde om je tijd te verdoen aan negatieve invloeden van anderen.

Je schuldig voelen als je iemand niet kunt vergeven is niet nodig: iedereen is anders. En dat is niet goed of fout. En ook niet sterk of zwak. Het gaat alleen maar om jou: kun JIJ ermee dealen? Dat is het enige belangrijke.


Let op: wat is acceptatie?

Acceptatie betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Het betekent alleen dat je door die boosheid en verbittering heengaat. Met acceptatie haal je de blokkades weg. En daardoor ben je in staat om helder te kunnen zien wat er aan de hand is. En wat de juiste vervolgstappen zijn. Het is hiervoor wel nodig dat je héél eerlijk bent naar jezelf! Of sterker nog, dat je de waarheid ook kunt zien. Soms lukt dat niet vanwege bepaalde blokkades door jezelf:

gedrag na vreemdgaan. vreemdgaan loslaten?

2. Eigen mentale blokkades

“What you resist, persist”. Oftewel: waar je weerstand tegen biedt, blijft juist in je leven. Weerstand tegen problemen in je leven maakt die problemen ook juist alleen maar erger. Dus op een gegeven moment kun je beter met jezelf in het reine komen. Dingen zijn zoals ze zijn en jij voelt je zoals je je voelt. Accepteer dat. Pas als je je weerstand erkent, kun je zien wat jouw werkelijke probleem met iets is. En dus ook wat de onderliggende oorzaak is van je psychische blokkades.

Ook zullen er altijd wel dingen zijn waarvan je denkt: ‘had ik maar…’ Maar die dingen kun je gewoonweg niet meer veranderen. En het voorkomt dat je echt goed verder kunt met je leven. Je kunt jezelf dan ook niet verder ontwikkelen als persoon, omdat je in ‘lagere’ emoties blijft hangen zoals boosheid, verbittering, angst, etcetera. Je gaat dus echt nooit rust voelen op die manier.

Bovendien: je zult je leven lang tegen dingen aanlopen, pech hebben en worstelen met problemen. Maar juist die weerstand daartegen maakt het probleem nog veel groter en aanweziger.

Dus onthoud dit:

Geluk ervaar je juist wanneer je je problemen overwint. En niet door problemen te ontwijken.

precies het goede moment abonnee worden van Psychologie Magazine

Leren accepteren en loslaten

Of je emotionele blokkades nou door de ander komen of door jezelf: Door los te laten (= acceptatie) heb je weer meer ruimte om nieuwe dingen binnen te laten. Nieuwe dingen die je altijd al graag in je leven wilde.

Leren accepteren zorgt voor zelfgenezing. En zelfgenezing zorgt voor zelfverbetering.

Training leren accepteren en loslaten

Heb je misschien behoefte aan wat meer hulp bij het leren accepteren en loslaten? Psychologie magazine geeft nu een online training die aardig populair is. Wie weet is het ook wat voor jou!

Ik wil leren accepteren en loslaten