De 1e blog over zelfvertrouwen ging over de oorzaken van (chronische) onzekerheid. Daardoor weet je nu onder andere:
- waar dat negatieve of kritische stemmetje in je hoofd vandaan komt
- waarom je misschien het gevoel hebt nooit goed genoeg te zijn
- hoe je ouders mogelijk jouw zelfvertrouwen een deuk gaven
In deze blog geef ik je 4 tips die je zelfvertrouwen vergroten!
(Bronnen: Door schade, schande en schaamte zelf geleerd + kennis vanwege m’n achtergrond als gedragspsycholoog)
4 tips die je zelfvertrouwen vergroten
Nu weet je waar (een deel van) je onzekerheid mogelijk vandaan komt. Voor de echt serieuze issues is het natuurlijk altijd verstandig hulp te zoeken. Hoe sterke vrouw je ook bent: trauma’s en dergelijke kun je echt niet in je eentje oplossen. Anders had je dat al wel gedaan natuurlijk.
Maar ook bestaan er tips voor meer zelfvertrouwen waar elke vrouw absoluut wat aan heeft. Hieronder vind je in ieder geval dé 4 tips die voor mijzelf ooit eye-openers waren:
Tip 1. Vergelijk jezelf nooit met anderen, omdat…
Onszelf vergelijken doen we meestal met mensen die iets hebben wat wij ook graag willen. Dat kan van alles zijn, zoals iemands:
- talenten,
- relatie,
- salaris,
- familie,
- hoeveelheid energie,
- uiterlijk,
- populariteit,
of noem het maar op.
Baal je er soms van dat jij niet hebt wat die persoon wél heeft? Dan betekent het dus dat jij jezelf niet goed en waardevol genoeg vindt. Anders zou je jezelf heus niet gaan vergelijken.
Ik vraag je: stop daar alsjeblieft onmiddellijk mee. Please. De enige met wie jij jezelf namelijk hoeft te vergelijken, is jezelf. Want op sommige gebieden ga jij inderdaad niet hetzelfde bereiken als die ander. Die persoon heeft dan gewoon inderdaad meer talent, of wat dan ook, dan jij.
Klinkt heel bot, maar het heeft gewoon een heel simpele reden:
De grootste leugen over succes
Dat gewilde leven is blijkbaar (op dit moment) niet voor jou bedoeld. Toch roepen sommige mensen dat je alles kunt worden wat je maar wilt. Maar als je dat gelooft, dan zit je gevangen in een leven vol frustratie en machteloosheid. Denk maar aan X-factor: mensen die ontiegelijk vals zongen (terwijl ze al jaren zangles hadden), maar vastberaden waren om een popster te worden. En volgens sommige mensen moeten die dus vooral doorgaan met zingen?
Uhm ja. Je kunt dat zeker doen. En wie weet behoor je dan tot die 4% die het tóch lukt (lees hierover in mijn blog over het succesvolle persoonstype Survivor). Maar ik zou liever adviseren: Zoek uit hoe jij het meeste uit jezelf kunt halen, in plaats van jezelf in een bepaalde rol te duwen. Ja tenzij je graag ongelukkig of overspannen wordt, ga dan gerust je gang 😉 Toch word je eerder succesvol als je je eigen pad volgt.
Zo kwam ik er zelf achter dat ik echt geen projecten moet opzetten. Ik kan het wel, maar het kost me vreselijk veel energie en tijd merk ik. Ook ben ik er eigenlijk helemaal niet goed in. En ik vond altijd dat ik het maar moest kunnen om mezelf een ondernemer te kunnen noemen (of beter gezegd: dat heb ik me waarschijnlijk laten aanpraten). Nu weet ik beter. Als ik nu iets nodig heb voor m’n onderneming, zoals bijvoorbeeld een website of administratie-systeem, no kukking way dat ik dat zelf doe! Iemand anders start het volledig voor me op en ik werk daarmee verder. Of ik besteed het uit. En boem, nu rolt het ondernemingsballetje opeens veel sneller. Ik hou namelijk tijd over voor de dingen waar ik wél van nature goed in ben.
Tip 2. Relax: nobody cares
Stel je bent naar een feestje geweest. En op dat feestje had je rivaal een dikke pukkel op d’r voorhoofd. Maar jij had een gigantische rode wijnvlek in je jurk.
Wat denk jij dan het vaakste, A of B:
A– Hahaha die domme doos heeft een mini-remia-verpakking op d’r smoel.
B– OMG straks denken mensen nog dat ik doorgelekt ben…
Grootste kans dat je voor B kiest. Nou en dat is dus m’n hele punt:
Iedereen heeft de neiging te geloven dat anderen zich veel met ons bezighouden. Maar dat is (gelukkig) een heel grote denkfout. Mensen zijn namelijk vooral met zichzelf bezig! Bijvoorbeeld met hoe ze overkomen op andere mensen. En of ze dingen anders hadden kunnen aanpakken. Of noem het maar op.
Daar maakt een ander zich dus meer druk over dan over die ene blunder die jij maakte. Ja het was misschien even grappig, maar het zal die ander verder echt een worst wezen. Je rivaal treitert je er alleen maar mee als ze weet dat jij ermee zit. Zit jij er niet mee? Dan is iedereen het ook binnen no-time vergeten.
So sorry to say this, maar je boeit anderen echt veel minder dan je denkt. En wees daar maar blij om!
P.s: Dat van die pukkel en wijnvlek is een voorbeeld van een waargebeurde gebeurtenis uit m’n eigen leven 🙈
Tip 3. Zelfvertrouwen vergroten: beoordeel zélf wat je goed en fout vindt
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wat je ook doet, mensen hebben altijd wel een mening/oordeel over je.
Dus zo kan de ene persoon jou koppig vinden, terwijl de ander jou een doorzetter vindt. Terwijl het bij beide meningen om dezelfde eigenschap gaat: dat je een volhouder bent (om maar weer eens een voorbeeldje aan te halen die ook op mijzelf slaat).
Ja wat is dan de waarheid? Is je eigenschap nou negatief of positief?
Antwoord: dat is helemaal afhankelijk van hoe die andere persoon zélf is. Want zoals je al bij tip 2 las: mensen zijn meestal vooral met zichzelf bezig. En dus spiegelen we onze innerlijke wereld onbewust op een ander.
Voorbeelden:
- Stel dat je moeder jou koppig vindt. Dan vraag ik me af: is zijzelf misschien een extreem koppige ezel? Zegt ze bijvoorbeeld nooit sorry, ook al zit ze fout? Als dat zo is, dan projecteert ze waarschijnlijk gewoon haar eigen negatieve eigenschap op jou. Kan ze dus beter zelf haar zelfvertrouwen vergroten…
- Stel dat je vriendin jou een doorzetter vindt. Dan denk ik uit nieuwgierigheid: maakt zij zelf wel eens iets af? Of is ze misschien iemand die een heleboel plannen heeft, maar zelden iets tot het einde doorzet? Zo ja, dan is dát de reden dat ze jouw vasthoudendheid als positief ziet: ze zou graag zelf wat meer van die eigenschap willen hebben.

- Stel dat je vriendin jou een doorzetter vindt. Dan denk ik uit nieuwgierigheid: maakt zij zelf wel eens iets af? Of is ze misschien iemand die een heleboel plannen heeft, maar zelden iets tot het einde doorzet? Zo ja, dan is dát de reden dat ze jouw vasthoudendheid als positief ziet: ze zou graag zelf wat meer van die eigenschap willen hebben.
En zo kun je elke mening over jou uitpluizen, omdat er achter elk oordeel wel een persoonlijk verhaal zit. Maar dat is niet jouw probleem. Het enige wat daarom telt is wat jij van jezelf en je eigenschappen vindt!
4. Stop met perfectionisme en je wordt juist de beste
Door alles voor 90% of zelfs 100% goed te willen doen, bestaat de kans dat je iets niet op tijd afkrijgt of dingen uitstelt. Oftewel: door naar perfectie te streven, loop je juist het risico veel slechter te presteren op andere gebieden. De ironie.
En als je in bovenstaande valkuil trapt, dan maak je de onderliggende angsten van perfectionisme nóg erger:
- de angst niet goed genoeg te zijn, of
- de angst dat je ergens geen controle over hebt.
Dit is ook een groot leerpunt voor mezelf hoor. Ik weet bijvoorbeeld dat ik deze tekst 10x beter kan schrijven (voor de schrijvers onder ons: over passief schrijven gesproken).
Maar veel dingen zijn ook gewoon een leerproces bedacht ik me. Je moet jezelf ook de kans geven om te kunnen groeien. Alleen dán leer je wat er überhaupt beter kan. Mijn prio is nu dan ook dat Queen of Life eindelijk eens online gaat. Je wilt niet weten hoeveel kladteksten al zielig afwachten om eens gepubliceerd te worden.
- En door gewoon meer te doen en minder na te denken, groeien ook je kennis en vaardigheden.
Dus in mijn geval is mijn doel nu gewoon:
dat ik m’n blogteksten (te) weinig redigeer, maar dat ik liever tijd bespaar. M’n boodschap komt vast wel over (zo niet, laat het me dan even weten hahaha).
Want yup, ik ben niet perfect.
Oftewel: Leer dat voldoende vaak al goed genoeg is. Je zult zien dat je ook dan positieve feedback krijgt op de dingen die je doet.
Extra tip! Online cursus zelfvertrouwen vergroten
Wil je graag je zelfvertrouwen vergroten? Eén van de betere cursussen Zelfvertrouwen op dit moment is die van Frank de Moei. Ik volg hem al járen en heb ook wel eens trainingen van hem gekocht, ook al ben ik zelf gedragspsycholoog. Kun je dus nagaan. Ik zal hem dan ook vaker promoten op m’n website, omdat z’n trainingen gewoon echt goed zijn en niet achterlijk duur.
1 van zijn trainingen is dus de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen‘. Die kost nu maar 47 euro. En duurt 3 maanden. Wat je dan allemaal krijgt? Even spieken hoor. Dit:
- Levenslange toegang tot de training
- 12 modules met lessen
- 3 e-books
- Allemaal extra oefeningen
“Voel je 100% zeker over jezelf, óók als je nooit veel zelfvertrouwen hebt gehad!” — Frank de Moei
En hij geeft garantie: Als je na 1 maand geen resultaat voelt, dus niet zelfverzekerder dan eerst, dan krijg je je geld meteen terug. Het proberen daarom dus zeker waard!
Dit waren ze dan: mijn 4 tips voor meer zelfvertrouwen! Maar ik ga hier absoluut nog veel vaker over schrijven. Heb je zelf nog goede tips, waarvan je zegt: ‘neem die zeker mee in je blogs over dit onderwerp’? Mail ze me gerust.