Hoe kom ik van ochtendhumeur af.

Ken je dat gevoel? Dat je ’s morgens wakker wordt, je je heerlijk uitgerust voelt, je vol energie onder de douche springt en je je helemaal blij en klaar voor de dag voelt? Ja?

Nee, ik ook niet.

Sterker nog: het vroege opstaan vinden velen van ons de meest godsgruwelijke verplichting van werken in loondienst. En sommigen van ons hebben er ook nog eens een lekker ochtendhumeur bij.

Wat zijn eigenlijk de oorzaken van een ochtendhumeur? Waarom zijn we zelfs na genoeg slaap nog van die ochtendzombies met idem zombie-humeur? En de allerbelangrijkste vraag: Hoe kom ik van ochtendhumeur af?

In deze blog lees je over de oorzaken van een ochtendhumeur en 4 tips om ermee te dealen.


Oorzaken ochtendhumeur 

Je frontaalkwab (= het voorste hersendeel bij je voorhoofd) heeft ’s morgens ongeveer 20 minuten nodig om op te starten. Je frontaalkwab is onder andere verantwoordelijk voor plannen, organiseren en emoties beheersen.

En dát is dan dus ook de reden waarom sommige mensen een ochtendhumeur hebben: het ‘programma zelfbeheersing’ van het brein moet nog letterlijk opstarten.


Heb jij een ochtendhumeur? Dan is jouw brein vergelijkbaar met een dieselauto

Het brein van mensen met een ochtendhumeur kun je vergelijken met een dieselauto: hun brein moet rustig opstarten, anders ‘slaan ze af’. Oftewel, je durft pas weer bij ze in de buurt te komen als hun ‘motortje’ warm is gelopen.

Het brein van mensen zónder ochtendhumeur kun je vergelijken met een benzine-auto. Het brein van ‘benzinemensen’ start sneller op. Daardoor hebben deze mensen hun emoties meteen onder controle en kunnen ze sneller met hun dag beginnen.

Overigens betekent het niet dat je het ene of andere bent: je slaapkwaliteit is ook van grote invloed hierop! Daardoor kan het voorkomen dat je de ene keer wel en de andere keer geen ochtendhumeur hebt. [Slaap je genoeg? check het antwoord hier]

ochtendhumeur snoozen

Hoe kom ik van ochtendhumeur af? Snoozen kost veel breinenergie en verergert je ochtendhumeur

Hoe kom ik van ochtendhumeur af? 4 tips

Ben jij ook zo’n ochtendzombie? Dan zijn de volgende tips een goeie voor jou:

 1. Lijstje met ochtendritueel
  Maak de dag van tevoren een lijstje met de dingen die je ’s morgens moet doen. Dus opstaan, douchen, tanden poetsen, brood en beleg pakken, ontbijten, enz. enz. Dus echt elke handeling schrijf je op. Op deze manier hoef je er niet meer bij na te denken met je duffe hoofd en kun je in je slaperige toestand de simpele dingen afhandelen. Je frontaalkwab is je dan dankbaar.
 1. Plan de tijd in per item
  Kom je vaak te laat op je werk, omdat je zo’n ochtendzombie bent? Geef dan op je ochtendlijstje aan hoeveel tijd je voor elke handeling hebt. Als je weet dat je maar 5 minuten hebt voor het douchen, dan sta je er ook niet per ongeluk 20 minuten onder. De kans dat je te laat komt op je werk is op deze manier ook vele malen kleiner.

 2. Hoe kom ik van ochtendhumeur af? Waarom snoozen alles erger maakt
  Nooit je wekker snoozen! Dat maakt je ochtendhumeur erger. Raar maar waar. Ook maakt het je overdag sneller moe. Hoe dat allemaal komt kun je lezen in m’n blog over Onverklaarbare vermoeidheid.

 3. Vermijd externe prikkels
  Spreek met je huisgenoten (= partner, vrienden, kinderen) af dat ze je het 1e halfuur na opstaan niet aanspreken. Leg ze uit wat je in deze blog hebt geleerd over het brein. Dat je een diesel bent. Zo geef je je brein de kans sneller op te starten en raakt ie niet direct overbelast met vanalles.ochtendhumeur

Zo, nu heb jij de belangrijkste dingen geleerd over het wel en wee van een ochtendhumeur. Hopelijk kun je er vanaf nu beter mee dealen. Goeiemorgen!