Slaap ik genoeg?
Mensen die veel minder slapen dan ze eigenlijk nodig hebben, presteren bagger op het werk. Zo blijkt uit onderzoek. Het lullige is alleen dat ze niet doorhebben hoe knudde hun werkprestaties zijn.
Veel mensen denken en voelen (!) namelijk dat ze prima functioneren met 5 a 6 uur slaap. Nou, er zijn dus experimenten mee gedaan. De uitkomst was dit:
Mensen die dachten dat ze prima functioneerden, bakten helemaal niks van de afgenomen testjes. Ze vielen allemaal in de categorie Slome Jopies.
Dus ben jij iemand die 5 a 6 uur slaapt per nacht? En dat, terwijl je dat vroeger niet deed? Oei…
Dat is dan ook meteen het gevaar van weinig slaap: je denkt (en voelt zelfs!) dat je normaal functioneert. Maar als je het dus objectief test, dan schrik je je helemaal de leplazarus hoe slecht je in werkelijkheid presteert.
Dus om topprestaties te kunnen leveren, zul je je eigen biologische klok moeten volgen (Dan leef je ook langer trouwens). Maar hoe weet je nou hoeveel uurtjes in dromenland jij werkelijk nodig hebt? En ben je van nature een ochtend- of avondmens?
Dus vraag jij je af: slaap ik genoeg? Lees dan hieronder dé trucjes om het werkelijke antwoord op die vraag te krijgen.
Slaap ik genoeg? Trucje om dat te achterhalen.
Grote kans dat je nu denkt: ‘uh geen idee hoe mijn biologische klok er exact uit ziet’. Geen probleem. Er is een trucjes om ‘m te ontdekken:
Reset je brein
Als je een lange vakantie hebt, zet dan gewoon geen wekker. Ga naar bed wanneer je moe bent en sta op wanneer je je enigszins wakker genoeg voelt. Kijk niet op de klok! Na ongeveer 1 week doet je brein een reset en krijg je je eigen biologische klok terug. Dan ontdek je dus ook meteen of je in werkelijkheid een ochtend- of avondmens bent.
Heb je voorlopig geen vakantie, maar wil je wel graag weten hoe het zit met jouw bioklok? Dan heb ik nóg een trucje voor je:
Ben ik een ochtend- of avondmens?
In hoeverre ben jij van nature een ochtend- of avondmens? Weet je dat al van jezelf? Dus daarbij gaat het er niet om welk slaapritme je jezelf hebt aangeleerd. Het gaat erom hoe het in jouw DNA verankerd is.
Want inderdaad, of je een ochtend- of avondmens bent, is al bepaald bij je geboorte! Daar kun je dan ook bijna niets aan veranderen (helaas).
Het 2e trucje om te achterhalen of je een ochtend- of avondmens bent
Hoe laat stond je op als kind? Vond je het verschrikkelijk om zo vroeg op te moeten staan voor school? Of stond je om 06:00 al op het bed van je ouders te springen?
Het antwoord daarop geeft ook het antwoord op dé bioritme-vraag.
Oh ja, het is trouwens niet zo zwart-wit hoor. Het kan ook heel goed zijn dat je er een beetje tussenin zit. Wanneer je er dan tussenin zit? Als je het liefst rond 23:00 naar bed gaat en rond 07:00 eruit (daar kan een half uurtje speling in zitten natuurlijk).
Hoe laat stond jij op als kind? En hoe laat ging je naar bed? Was dat vroeg of laat vergeleken met leeftijdsgenootjes?
Ik slaap niet genoeg. Hoe ga ik weer vroeger naar bed?
Hier ben ik zelf echt een sukkel in trouwens. Ben namelijk een uitgesproken ochtendmens. 05:45/06:00 opstaan is voor mij de beste tijd. Maar ik heb het momenteel helemaal door de war geschopt. Lig er vaak niet voor twaalven in. Tja, ben ’s avonds steeds bezig slakken en rommel uit m’n palmbomen te vissen. Dan vergeet ik de tijd echt helemaal haha
En heb een heel uitgebreid slaapritueel, dus voor ik het weet is het weer superlaat. Dus weer een goede reminder voor mezelf om het toch echt weer eens terug te schroeven… (edit paar maanden later: tip, neem een baby whaha inmiddels bevallen van m’n zoon. Vroeg opstaan is nu dus standaard)
Hoe ik dat terugschroeven normaal gesproken doe? Easy peasy: Elke week steeds 15 a 30 minuten eerder opstaan. In het begin is het even doorbikkelen, omdat je niet meteen ook vroeger in slaap valt. Maar die reset van je brein komt al gauw, dus je zombiemodus-dagen zijn gelukkig van korte duur.
Trusten!