Emotionele pijn vermijden we graag. In sommige gevallen is dat inderdaad beter hoor. Maar er bestaan ook situaties waarin je emotionele pijn beter niet uit de weg gaat, maar het juist omarmt. Want in sommige gevallen is emotionele verwerking onvermijdelijk, maar hoef je niet persé te lijden. Wat ik daarmee bedoel, ontdek je in deze blog :-)

Deze blog gaat daarom over:

  • De functie van emotionele pijn
  • Wat de (ernstige) gevolgen in je brein zijn als je emotionele pijn negeert
  • Ik mis mijn ex: waarom je je ex niet kunt loslaten en hoe je dat wél voor elkaar krijgt
  • Wat als je een trauma hebt?
  • Hulp bij emotionele verwerking

Emotionele pijn heeft een belangrijke functie

Denk eens aan sporten. Elke keer wanneer je flink sport, krijg je er later dikke spierpijn van. En je spieren worden steeds dikker. Hoe kan dat, heb je daar eigenlijk wel eens bij stilgestaan?

Dat komt doordat er steeds kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Dus je kunt eigenlijk stellen dat je je eigen spieren molt en je jezelf expres pijn doet. En toch doen we het, omdat juist dat spieren kapotmaken ervoor zorgt dat ze sterker terug groeien.

Je lichaam reageert namelijk op het spierletsel door ze geavanceerder en dus dikker te maken, zodat ze in de toekomst meer aankunnen. Oftewel: jij wordt steeds beter in je sport, uithoudingsvermogen, kracht or whatever.

Emotionele verwerking: je brein is als een spier

Nou, en zoals het met je spieren werkt, zo werkt het dus ook met je brein! Het brein is ook gewoon een onderdeel van het lichaam (ook al doen we tegenwoordig in de westerse wereld alsof brein & lichaam 2 verschillende dingen zijn).

En dus doet je lichaam precies hetzelfde met je gedrag als dat ie met je spieren doet:


Emotionele pijn zorgt namelijk voor groei. En persoonlijke groei is nodig om als soort te kunnen overleven. Tenminste, als je het niet uit de weg gaat. Uiteindelijk kun je steeds meer situaties en (vervelende) mensen aan als je emotionele verwerking goed onder de knie hebt.

Want net zoals spieren: als je keihard traint en je plant geen rustdagen in voor herstel, dan krijg je juist blessures. Die rustdagen tussen het sporten zijn essentieel om je lichaam sterker te maken. Van pijn moet je lichaam gewoon even herstellen. Alleen op die dagen gaat ie het letsel fixen.

En voor je mind geldt precies hetzelfde: als je niet kunt omgaan met emoties, dan raak je emotioneel geblesseerd. Het kost een mens namelijk veel energie om mentale pijn weg te blijven duwen. En wegduwen betekent dat je er niks/te weinig mee doet om het op te lossen. Maar ja, verdriet krijg je hoe dan ook in je leven!

Emoties zoals pijn en verdriet hebben dus een belangrijke functie. Namelijk een waarschuwingsfunctie. Het waarschuwt je ervoor dat er iets gebeurt wat niet oké is. Of waar je in ieder geval aandacht aan moet besteden.

Deze blog vind je waarschijnlijk ook interessant: Leren accepteren en emotionele blokkades doorbreken


Wanneer je niet aan emotionele verwerking doet: de gevolgen

Als je geen of onvoldoende aandacht besteedt aan je verdriet verwerken, dan kunnen er 2 dingen gebeuren:

1. De problemen stapelen zich op

De problemen die je mentale pijn veroorzaakten, worden steeds groter. Bijvoorbeeld: als je over je heen laat lopen, dan gaan er steeds meer mensen over je heen lopen. Logisch, omdat je altijd weer nieuwe mensen ontmoet. En al die tijd heb je nog steeds niet geleerd hoe je voorkomt dat mensen je als deurmat gebruiken. En hoe meer mensen er over je heen lopen, hoe meer pijn en frustratie erbij komt.

En op een gegeven moment overzie je het misschien niet eens meer. Of het is onmogelijk geworden met zoveel verschillende mensen te dealen.

emotionele verwerking

Als je je emotionele pijn negeert en gewoon doorgaat, dan kom je mogelijk steeds verder in de problemen. Emotionele verwerking is dus echt een must!

2. Je brein maakt de emotionele pijn steeds heftiger

Je brein gaat je net zolang met je emotionele pijn treiteren, totdat je er iets mee gaat DOEN.

Voorbeeld: Ik mis mijn ex

Het is uit met je ex en na een half jaar ben je er nog steeds niet over heen. Dan betekent het dat je nog iets moet ondernemen. Dus niet erover nadenken of praten, maar iets DOEN.

Misschien is het nooit goed afgesloten en zul je elkaar nog een keer moeten spreken erover. Of misschien heb je gewoon een simpele rebound nodig. Of nieuwe dates, waardoor je leert dat anderen je eigenlijk veel meer te bieden hebben.

Whatever, zoek uit wat je brein wil om die kuk emoties te verwerken. Het brein, en dus lichaam, is wijs. Die weet wat te doen. Ook al wil je dat niet en vind je het belachelijk. Luister er toch maar naar. I’ve been there too.

Persoonlijk baal ik achteraf enorm dat ik zo lang heb gerouwd om die ene ex. Echt, als ik ‘m nu zie op foto’s denk ik alleen nog maar:
Blij dat ik niet meer met hem ben. Wat een angsthaas was ’t eigenlijk. En jeetje, wat een ouwe vent is dat geworden zeg. Ben ik even blij met m’n 4 jaar jongere man ;-)

Maar zulke dingen zie je alleen maar als je je losmaakt van iemand en de pijn die daaraan vast zit. Dan zie je opeens de nuchtere werkelijkheid: je was verliefd op het droombeeld van hem/haar, en niet hoe hij/zij in werkelijkheid is.

Oftewel, doe je niks met je frustratie, woede, pijn of verdriet? Dan raak je hoe ook emotioneel geblesseerd (en verbitterd).


Omgaan met emoties bij een BURN-OUT

Ben je al emotioneel geblesseerd, maar doe je dan nog steeds niks om het op te lossen? Dan beland je uiteindelijk in een emotionele crisis of burn-out. In dat laatste geval heeft je hele lichaam er dus geen zin meer in: het hele circuit van je hypothalamus naar je bijnieren is dan kaduuk. Dus ja, dat is een fysiek probleem, niet zozeer mentaal. Je veroorzaakte het mogelijk mentaal. Want nogmaals: het brein is gewoon een onderdeel van het gehele lichaam.

Emotionele verwerking bij TRAUMA’S

Ja leuk en aardig. Maar wat als je met een serieus trauma zit? Ja dat is andere koek. Want net zoals dat je geen kruisbanden in je knie moet doorscheuren, herstelt een ernstig trauma natuurlijk ook moeilijker. Maar alles is wel zeker mogelijk. Het brein is namelijk plastischer dan zo’n kruisband in je knie. ‘Plastisch’ betekent dat je brein zich je leven lang kan aanpassen en veranderen.

Voorbeeld van zo’n plastisch brein: Denk eens aan iemand die blind is. Diens brein specialiseert zich dan bijvoorbeeld meer in het gehoor. En dus reserveert ie daar meer breinmassa voor. Het is dus een soort ‘landje inpikken’. Daardoor kan een blinde vaak veel beter horen dan gemiddeld. Kan diegene opeens weer zien? Dan zal het gehoor-landje waarschijnlijk kleiner worden en ’t brein weer meer ruimte reserveren voor het kunnen zien.


EMDR: verkleint het trauma-landje in je brein

Zelf kan ik voor trauma’s absoluut EMDR aanraden. Deze methode gaat ook in op het feit dat het brein dus gewoon onderdeel is van je lichaam. Hierbij stimuleert de behandelaar het verwerkingssysteem van het brein. Doordat je dingen tegelijk moet doen in zo’n sessie, zorgt dat ervoor dat het ‘trauma-landje’ in je brein kleiner wordt. En dat geeft meer plek in je brein voor leuke dingen! Zo simpel, maar ook zo ontzettend effectief. De beste dingen in het leven zijn gelukkig simpel.

Wil je meer weten over EMDR? Kijk dan eens op deze pagina van Psychologie Magazine


Omgaan met emoties: werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Jezelf blijven ontwikkelen als persoon is daarom dan vaak de sleutel tot minder emotionele pijn. Kijk welke pijn jij misschien hebt weggeduwd. En kijk vervolgens wat je daar mee zou kunnen doen.

Of met een metafoor gezegd: zoek uit hoe je toch weer kunt ‘zien’, terwijl bijvoorbeeld je ex je blind had gemaakt.

Training Leer Loslaten

Wil je persoonlijke hulp bij je emoties verwerken? Dan is de cursus Leer loslaten van Psychologie Magazine mogelijk een goede start voor jou.

Je leert in deze training:

  • emotionele verwerking van negatieve emoties;
  • meer ontspannen in het leven te staan;
  • Emotionele pijn loslaten;

en meer.

Neem eens een kijkje zou ik zeggen. Misschien is het ook wat voor jou.