Zelfhulpboeken zijn onwijs populair. Voor elk probleem is er wel een boek geschreven. Vooral als het gaat om de vraag: ‘Hoe word ik succesvol?’ En ik moet bekennen: ik heb er ook zeker meer dan 100 gelezen. Misschien wel 200. Begon er al op m’n 14e mee, met de boeken van dr. Phil en Tony Robbins.

Maar weet je? Na deze 3 artikelen kun je stoppen met geld uitgeven aan die zelfhulpboeken. Er zit namelijk een zelfde rode draad in ál die boeken. En elk boek verwoordt het gewoon net weer iets anders.

En die rode draad van élk zelfhulpboek komt neer op 3 lessen. In dit artikel behandelen we de 1e les. Komt ie:


Hoe word ik succesvol? Onderneem direct actie!

Een veel gemaakte fout is dat mensen wachten met actie ondernemen totdat de omstandigheden perfect zijn. Ze wachten op ‘het juiste moment’. Of ze zijn perfectionistisch in hun acties.

Dit wachten met actie ondernemen komt bij mensen terug in 3 deellessen:

1.1 Stop met ‘Als…dan’

Niet-succesvolle mensen neigen te denken in ‘als…dan’, wachtend op de juiste externe omstandigheden.

Bijvoorbeeld:

 • Als ik die ene baan heb, dan heb ik eindelijk een stressvrij werkleven.
 • Als ik x aantal € verdien per maand, dan verdien ik genoeg geld om vrij te kunnen leven.
 • Als ik genoeg tijd heb, dan kan ik die cursus volgen (en kan ik een professional op dat gebied worden).
 • Als ik met pensioen ga, dan kan ik een wereldreis maken.
 • Als ik weer samen ben met mijn ex, dan kan ik weer gelukkig zijn.

Succesvolle mensen daarentegen, die denken altijd in mogelijkheden. Ze kijken wat ze NU nodig hebben om iets te kunnen bereiken. Ze doen niet aan ‘als…dan’. Succesvolle mensen willen iets en zorgen er vervolgens voor dat ze het krijgen. Ze denken dus niet: ‘Hoe word ik succesvol?’ maar ze denken: ‘Ik ga hoe dan ook succesvol zijn’. Dat is een behoorlijk verschil in denken.

Laat ik het verschil in denken duidelijker maken met 2 voorbeelden:

Stop met inlezen en leren: onderneem gewoon eens actie


Voorbeeld 1: een passief inkomen opbouwen

Ik wil graag een passief inkomen opbouwen. Dat kan met crypto. Maar om met crypto te beginnen, moet je wel iemand zijn die details ziet, goed kan leren en een gokje durft te wagen.

Maar stel dat je iemand bent die helemaal geen gokje durft te wagen?

Een niet-succesvol persoon zou zeggen: “Als ik ooit genoeg zelfvertrouwen krijg, dan ga ik proberen een passief inkomen op te bouwen met bijvoorbeeld Crypto”.

En succesvolle mensen zouden zeggen: “Ik moet eerst leren meer risico durven te nemen. En ik kan zo’n zelfverzekerd persoon worden door middel van een goede training over zelfvertrouwen.”

Zie je het verschil in gedachten tussen succesvolle en niet-succesvolle mensen?

Een succesvol persoon zorgt ervoor dat die een persoon wordt die zich durft te wagen op de cryptomarkt. Zij wacht niet op de juiste omstandigheden. Nee, zij creëert de juiste omstandigheden.


Voorbeeld 2: Je wilt solliciteren bij Ici Paris XL

Bij Ici Paris XL is het toch wel een beetje de norm dat verkoopsters er op en top verzorgd uitzien. Dus als je daar gaat solliciteren, dan verwacht men waarschijnlijk wel dat ook jij er op en top verzorgd uitziet.

Wat als jouw tijd behoorlijk schaars is? Wat denk jij dan?

Een niet-succesvol persoon zou denken: “Als ik tijd heb om naar de kapper te gaan en kleding te kopen, dan ga ik solliciteren”.

En een succesvol persoon zou denken: “Ik maak tijd om naar de kapper te gaan en kleding te kopen, omdat ik ga solliciteren”.

Denk jij als een succesvol of niet-succesvol persoon?

“The best is the enemy of good”

— Voltaire


1.2 Hoe word ik succesvol? Verander je identiteit en bereik je doel

De meeste mensen die verandering willen in hun leven, doen dat op deze manier:

 1. Eerst ondernemen ze acties. Bijvoorbeeld: Ik ga elke dag hardlopen.
 2. Vervolgens hopen ze dat die nieuwe acties leiden tot nieuwe inzichten/aannames/kijk op dingen, enzovoorts. Bijvoorbeeld: Als ik het hardlopen blijf volhouden, dan verandert dat mijn kijk op gezondheid.
 3. En ze denken dat als ze maar lang genoeg actie blijven ondernemen, dat ze dan vanzelf veranderen als persoon. Oftewel dat hun identiteit verandert. Bijvoorbeeld: Uiteindelijk voel ik mij een getrainde sporter. Ik kan mezelf dan ook een echte hardloper noemen.

Maar… blijvende gedragsverandering werkt juist het beste andersom! Je doel is niet om je gedrag te veranderen. Je doel is om je identiteit te veranderen. En als je je identiteit verandert, dan verandert je gedrag automatisch mee. En dát is 1 van de geheimen van succesvolle mensen. Zij doen dit:

 1. Ze veranderen hun identiteit. Ze kijken daarvoor waarmee/met wie ze zich willen identificeren. Bijvoorbeeld: Ik ben een niet-roker.
 2. Ze veranderen hun nieuwe inzichten/aannames/kijk op dingen, enzovoorts. Bijvoorbeeld: Hoe denkt een niet-roker? Hoe gedraagt een niet-roker zich? Wat vindt een niet-roker van sigaretten? Mag een niet-roker roken? Ja hoor, tuurlijk. Wil een niet-roker roken? Nee absoluut niet.
 3. Ze ondernemen de acties die bij deze identiteit horen. Bijvoorbeeld: Ik ben een niet-roker, dus ik stop met roken.

Zie ook de blog  Fake it til you make it

1.3 Stop met twijfelen en nadenken

Niet-succesvolle mensen twijfelen veel. En bovendien willen ze graag van tevoren zekerheid dat al hun acties goed uit zullen pakken. Om die reden vragen ze vaak om de mening van anderen. En laten ze zich ook veel te veel leiden door andermans meningen.

Pas als ze zich een beetje oké voelen met hun beslissing, ondernemen ze actie. Maar ook de te nemen actie wordt eerst zorgvuldig uitgewerkt, voordat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen.

Succesvolle mensen twijfelen ook heus wel eens. Maar het verschil met niet-succesvolle mensen is dat zij bij twijfel hun gevoel volgen. Dus als ze twijfels hebben over een te nemen actie, maar toch wel een goed gevoel erover hebben, dan zullen ze ervoor gaan. Ze durven dus risico’s te nemen. En als hun actie minder goed uitpakt dan ze wilden, dan ondernemen ze gewoon weer een andere actie. Net zo lang totdat ze succes hebben.

Over het algemeen is ook bewezen dat veel actie ondernemen (= de kwantiteit van acties) uiteindelijk tot meer en betere resultaten leidt dan veel voorbereiden, zodat alles meteen soepel verloopt (= de kwaliteit van acties).

Dus om antwoord te geven op je vraag: ‘Hoe word ik succesvol?’ Heel simpel: stop met twijfelen en nadenken. Ga iets DOEN!

Lees hier deel 2: Zo krijg je meer zelfrespect – Zelfhulpboeken samengevat deel 2