Jaja, een blog over succesvol omgaan met ADHD in het gezin. Het viel me namelijk op dat er online bar weinig te vinden is over tips voor ouders over het omgaan met ADHD in het gezin. Ja alleen de standaard-blablabla. Allemaal half gekopieerd van elkaar. Maar écht verrassende tips ho maar.

En aangezien:

  1. ikzelf ADD’er ben,
  2. opgroeide in een ADHD gezin,
  3. en mijn eigen gezin ook doordrenkt is met ADHD-saus,

leek het me wel een goeie om eens wat persoonlijke tips te delen! Dus mede-ADHD’ers met kids, hier komen 3 gouden tips waar ikzelf veel aan heb! Hopelijk helpen ze jou ook om beter te kunnen omgaan met ADHD.

Jouw gezin met ADHD

Jij hebt dus één of meer ADHD’ers in het gezin. Mooi! Want dat geeft absoluut voordelen! Waarom? Omdat jouw gezin nooit saai is. Jullie doen namelijk veel leuke dingen én vergeten snel de minder leuke dingen.

Maar afgezien daarvan: wat minder chaos thuis zou ook wel fijn zijn, toch? Dus hier komen ze, mijn 3 tips voor beter omgaan met ADHD in het gezin:

Tip 1: Gebruik gehoorkappen

Je kent het vast wel: ADHD-kinderen die op school gehoorkappen dragen tijdens het zelfstandig werken. Zo sluiten ze zichzelf af van alle omgevingsgeluiden. En dat maakt het concentreren weer wat makkelijker.

Maar… zet jij wel eens gehoorkappen op? Zo nee, waarom eigenlijk niet? Ook als volwassene heb je er namelijk veel baat bij. En dan maakt het in feite niet eens uit of je ADHD hebt of niet. Want zeg nou zelf: een gezin met 1 of meer ADHD’ers is sowieso alle dagen heel druk. En dat slurpt soms veel energie.

Dus gehoorkappen zijn gewoon een slimme manier om jezelf af te sluiten van al die drukte om je heen. Zo houd je heel wat (positieve) energie over!

Tip 2: Praatuurtje met je partner

Een grote valkuil is dat je vanalles met je partner bespreekt, terwijl de kinderen nog rondlopen (lees: gillend rondrennen en salto’s op de bank maken). Bespreek daarom pas iets met elkaar als de kids slapen.

Dat kun je bijvoorbeeld doen in de vorm van een dagelijks ‘praatuurtje’. Wat dat inhoudt?

Dat jullie elke avond een uur de tijd nemen om even bij te kletsen en samen planningen te maken. Oftewel: In het praatuurtje vertel je alles wat je graag kwijt wil aan je partner. Jullie mogen allebei een half uur praten, waarbij de ander aandachtig luistert en er inhoudelijk op reageert.

Door jullie gesprekken zó te organiseren, heb je veel meer (positieve) aandacht voor elkaar. En daardoor onthoud je jullie gesprekken ook veel beter.

Tip 3 bij omgaan met ADHD in de familie: neem solo mini-vakanties

Met een ADHD familie is het écht heel belangrijk dat je regelmatig rust neemt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld om de zoveel tijd een weekendje weg te gaan, IN JE UPPIE. En hetzelfde geldt voor je partner. Boek dus af en toe een fijn vakantiehuisje voor jezelf. Of logeer gezellig bij familie of vrienden.

Je kunt alleen goed voor je ADHD gezin zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Jouw onrust (en stress) nemen je kinderen van je over. En door af en toe een solo mini-vakantie te nemen, kom jij weer tot rust. En daardoor kun je véél meer aan!

Solo-vakanties vond ikzelf in het begin wel lastig. Voelde me heel schuldig tegenover m’n dochter. Maar dat gaat vanzelf over als je merkt hoe prima en gezellig het thuis gaat. En sowieso is het natuurlijk ook goed dat je partner wat quality time met je kind(eren) heeft!

Cursus omgaan met ADHD

De meeste ADHD’ers hebben vast wel van Sandra Kooij gehoord. Zij is een psychiater gespecialiseerd in ADHD. Zij heeft ook een online training: Makkelijker leven met ADHD. Hierin leert zij je hoe je beter kunt omgaan met ADHD in je leven. De training is niet alleen voor wie zelf ADHD heeft, maar ook voor ouders en dus ADHD families.

Dit waren ze dan. M’n 3+1 tips voor ouders met ADHD in de familie. Heb jij ook nog verrassende tips, die gezinnen met ADHD’ers absoluut moeten weten? Deel ze via hello@queenoflife.nl!