Hoe krijg je respect? Sommige Queens zijn echt retegoed in het stellen van grenzen naar anderen toe. Ze maken duidelijk tot hoever iemand kan gaan en iedereen respecteert dat. Klaar. Appeltje eitje. Nooit drama daarover.

Ehm ja. Ik heb andere talenten. Zoals ‘effectief ruziemaken als iemand je grenzen negeert’.

Want als je een beetje de gemiddelde vrouw bent zoals ik, dan hou je je waarschijnlijk vaker bezig met dingen zoals:

  • Why the kuk je collega elke x je smoothies opdrinkt, terwijl jouw naam er met koeienletters op staat.
  • Waarom je huisgenoot/lover het vertikt diens vuile was IN de wasmand te gooien in plaats van ernaast.
  • Waarom je date altijd te laat komt op jullie afspraakjes. En bij zijn/haar vrienden niet.
  • Waarom je vriend(in) blijft drammen om vanavond naar dat ene feestje te gaan, terwijl hij/zij weet dat je morgen een superbelangrijke dag hebt.
  • Waarom dat ene familielid steeds grapjes maakt ten koste van jou.


Ik noem maar wat willekeurige dingen. Welke situaties kun jij voor jezelf opnoemen, waarbij mensen over je grenzen heen gaan?


Je voelt je niet gerespecteerd als iemand je grenzen negeert

Hoe dan ook: zulke grens-overschrijdende situaties zijn kukking irri. Je voelt je dan niet gerespecteerd. En zelf werd (en word) ik dan vaak mega-kwaad op zulke momenten. Jij ook? Of klap je dan juist dicht?

Gelukkig is m’n eigen cortisol-niveau tegenwoordig wat beter te handhaven. En vertoont m’n leven op drama-vlak wat minder overeenkomsten met GT/ST.

En dat om een heel simpele reden: Ik hoef niet meer zo vaak boos te worden. Mensen respecteren m’n grenzen 1000x beter dan vroeger.

Hoe ik dat voor elkaar kreeg?

Doordat ik op een dag ontdekte wat de 2 redenen zijn dat mensen over je grenzen heengaan. En vervolgens leerde ik de oplossingen om ermee om te gaan (ik vertel je ook een waargebeurd verhaal uit m’n eigen leven). Ook vind je in blog deel 2 nog 4 belangrijke tips om ervoor te zorgen dat men je grenzen respecteert.

Dus hoe krijg je respect? Daar gaan we:

2 redenen waarom mensen over jouw grenzen heen gaan

Waarom gaan mensen überhaupt over je grenzen heen? Dat kan 2 redenen hebben:


Reden 1: Jouw persoonlijke grenzen zijn niet duidelijk

Iemand moet natuurlijk wel weten waar jouw grenzen liggen. Je mag er niet van uitgaan dat iemand dat ‘hoort te weten’ of ‘hoort aan te voelen’. Daarmee oordeel je zelf over een ander. Niemand kan namelijk in jouw hoofd kijken. En jouw grenzen liggen bijvoorbeeld anders dan die van mij. Wat ik geen probleem vind, vind jij misschien echt not done. Of andersom. Oftewel, grenzen zijn heel persoonlijk!

Dus overschrijdt iemand zo’n persoonlijke grens? Grote kans dat dat komt, omdat jouw grenzen gewoon hartstikke wazig zijn. Weet diegene veel wat jij wel of niet accepteert. Misschien deed diegene het dus niet eens bewust! En dat heeft dus (gelukkig) niets met respect te maken.


VOORBEELD: wazige grenzen

Stel dat jij een hekel hebt aan mensen die te laat komen. En een vriendin van je komt 9 van de 10 keer te laat als jullie afspreken. Maar het gekke is dat zij helemaal niet te boek staat als iemand die vaak te laat komt.

Dan kun je misschien denken dat ze alleen jou niet respecteert. Bij anderen komt ze toch wél op tijd? Waarom bij jou niet dan?

Heb jij er een hekel aan als mensen zonder reden te laat komen? Zo ja: heb je dat ooit ook duidelijk uitgesproken?

Nouja, de oorzaak is dus misschien dat jij nog nooit van je leven aan haar hebt aangegeven dat je het zou waarderen dat ze op tijd komt! Weet zij veel. Misschien dacht ze juist dat jij daar heel relaxt in was. En daarmee is het dus JOUW verantwoordelijkheid om haar te vertellen dat je dat graag anders ziet.

Wedden dat het hierna nooit meer een issue is?


Reden 2: Als mensen je grenzen kennen, maar er tóch over heen gaan

Zeg je nu: ‘Helaas, dat geldt niet voor mij. Ik maak mijn grenzen absoluut duidelijk, maar sommige mensen walsen er gewoon overheen. Dus hoe krijg ik dan respect’?

Dan verbind je waarschijnlijk nooit een gevolg aan het overschrijden van jouw grenzen. Dus als iemand over jouw grenzen gaat, dan word je waarschijnlijk alleen maar boos (bijvoorbeeld) en verder niets.

Hoe dat anders kan, vertel ik je hieronder met een waargebeurd eigen verhaal als voorbeeld:


VOORBEELD: gevolg verbinden aan het overschrijden van jouw grenzen

Een eigen waargebeurd verhaal:

Ik heb een familielid dat ontzettend kan drammen. Als ze een vraag heeft, dan wil ze namelijk graag ala minute antwoord erop hebben. Tja, dat kan natuurlijk niet altijd. Ik moet ook gewoon werken en heb ook andere dingen te doen.

Maar op een dag werd dit drammen écht extreem: Ik was op kantoor en had een deadline die middag. En dat familielid appte met de vraag of ik meeging naar een verjaardag het weekend erop. Ik appte dat ik er binnen 2 dagen nog op terug zou komen.

Maar wat deed ze? Een uur later appte ze weer erover. En 30 minuten later weer… ze ging me toch een partijtje drammen! Of beter gezegd: stalken. Ze wilde perse direct een antwoord en begon me zelfs herhaaldelijk te bellen.

Dus weet je wat ik toen deed?

Ik nam de telefoon uiteindelijk op. En ik herhaalde ‘dat ik er binnen 2 dagen op terug zou komen. Dat ik nu een deadline had en dus weer snel aan het werk moest. Dus dat ik het zou waarderen als ze me nu met rust liet’.

Tóch ging ze door met allerlei redenen geven waarom ze het NU perse moest weten.

Weet je wat ik toen heb gedaan?

M’n familielid appte me echt continu, terwijl ze wist dat ik een deadline had. (op de foto = ik)

Ik zei: ‘Dag [naam]’ en hing de telefoon op. Ja inderdaad, ik heb de hoorn op de haak gegooid.

En ik kan je zeggen: stel dat ze daarna nog door was gegaan? Of boos was geworden? Dan zou ik haar nummer die dag gewoon blokkeren. Ga maar bij iemand anders drammen! Je bereikt mijn grens!

Het is na deze situatie nog 2x gebeurd. En bij beide keren heb ik hetzelfde gevolg eraan verbonden: duidelijk gezegd wanneer ze antwoord kon verwachten en aangegeven wat mijn grenzen waren. Zodra ze desondanks doorging, dan hing ik gewoon weer lekker de telefoon op.

En ze heeft me dit hierna nooit meer geflikt wist je dat? Ik verbond immers een heel hard gevolg aan haar gedram. En daardoor had ze nu geleerd dat ze mij en m’n grenzen serieus moest nemen!Hoe krijg je respect? Assertiviteitstraining van Psychologie Magazine

In deze assertiviteitstraining leer je hoe je respect afdwingt op een vriendelijke, maar toch krachtige manier.

Als je dus moeite hebt met nee zeggen of mensen toch te vaak over je grenzen heen laat gaan, dan is deze assertiviteitstraining een aanrader.

Respect afdwingen: Assertiever worden

In deze blog leerde je welke 2 redenen er zijn dat iemand over jouw grenzen gaat. En daarbij ontdekte je de mogelijke oplossingen. Nu wil ik in een andere blog hier wat dieper op ingaan. Daarom lees je in de blog Assertiever worden? 4 belangrijke tips’ hoe je duidelijk grenzen stelt en respect afdwingt.

En je leest over het verschil tussen grenzen stellen naar mentaal gezonde mensen en toxische mensen. Klik hier om het te lezen.