80% van de vrouwen op Facebook heeft een fantastisch leven; een succesvolle ondernemer word je als je bepaalde eigenschappen hebt; en iedereen kan slank worden als je maar het nieuwste dieet volgt.

Nou, als je dit allemaal (onbewust) gelooft, dan trap je in de persoonstype ‘survival error’: Je trekt dan de verkeerde conclusies over de oorzaken van succes. Hoe dat komt? Doordat je dan alleen maar naar succesvolle mensen kijkt.

Op zich niks mis mee, maar het kan er wel voor zorgen dat je verkeerde keuzes maakt.

De realiteit van het leven

De realiteit is namelijk (en daar kwam ik zelf gelukkig op een gegeven moment ook achter):

  • dat elke vrouw die post op Facebook of Instagram ook heel veel sjid meemaakt in haar leven;
  • dat de meeste ondernemers helaas mislukken, ook al hebben ze de juiste karaktereigenschappen en/of zijn ze een geschikte persoonstype;
  • dat diëten voor heel veel vrouwen helemaal niet werken.

Maar zulke verhalen hoor je natuurlijk amper. Alleen de succes stories. Of ja, tenzij het weer ontzettend dramatische verhalen zijn, dan óók.

Uitzonderingen blijven hangen

survivor 1 2

En dát is het hem dus: Je hoort en leest meestal alleen over de (positieve en negatieve) uitzonderingen. En dat geeft een vertekend beeld van hoe het werkelijke leven is. Want nu lijkt het alsof 80% van de mensen een fantastisch en succesvol leven heeft. Terwijl het omgekeerde waarschijnlijk dichter bij de waarheid ligt.

Want weet je:

de gemiddelde vrouw heeft best wel een saai leven; de gemiddelde vrouw verdient geen ton per jaar; en de gemiddelde vrouw is absoluut niet superslank.

Dus ben je géén persoonstype survivor? Dan ben je juist heel normaal.

Beyoncé zong het al: I’m a survivor. En inderdaad, zij is dat wél. Als 1 van de uitzonderingen. Ikzelf struggle nog even lekker door en geniet er maar gewoon van. Want dát is leven. Doe je met me mee?

P.s: zin in een filmavondje over powervrouwen met de persoonstype survivor? Check dan zeker m’n blog over 31 films met sterke vrouwen.

Word ook een Survivor: 2 nuttige e-books

Wil je leren hoe je succesvoller wordt in je leven? Dat kan met de e-books ‘De Sleutels van Geluk en Succes’ & ‘Inzicht In Je Kracht. Hierin staan o.a. stappenplannen, oefeningen en praktische inzichten (die ook getest zijn op effectiviteit in de praktijk).

Je leert bijvoorbeeld:

  • welke onbewuste overtuigingen je nu blokkeren;
  • hoe je een diep contact maakt met andere mensen;
  • hoe je jezelf makkelijker motiveert
ebook Frank de Moei Inzicht in je kracht

Samen kosten ze momenteel maar 17 euro (volgens mij is dat een tijdelijke actie). Zeker de moeite waard!

Lees hier hoe je succesvoller in je leven wordt