Waar heb jij spijt van? Oké ik begin wel:

  • M’n haar blonderen
  • Op 2e date gaan met een narcist
  • De avond vóór m’n presentatie teveel wijn drinken

Dat zijn 3 herinneringen die meteen in me opkomen bij het beantwoorden van deze vraag😂

En ach, jij hebt ook vast wel spijt van iets. Bijvoorbeeld spijt hebben van je gedrag. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals dit dus:

Oranje haar blondeer blunder

Blondeer-blunder: Julia als oranje-blonde Bassie

Maar sommige keuzes in je leven hebben helaas meer negatieve impact. Zo ging ik met m’n gezin op vakantie naar Portugal voor 2 weken. Het was m’n 1e echte vakantie sinds zo’n 9 jaar. Maar 5 dagen later vlogen we alweer terug naar Nederland. Why? Omdat we ons lieten beïnvloeden door de drama van anderen. Achteraf was terugvliegen helemaal niet nodig, zoals we zelf eigenlijk allang wisten. En tóch luisterden we naar anderen in plaats van onze eigen intuïtie te volgen. Nou als ik ergens achteraf spijt van had, dan was dát het wel!

Portugal

Ik en Sofia in Portugal op dag 2

Toch kom ik vaak genoeg vrouwen tegen die nergens spijt van hebben. Ze schudden het net zo makkelijk van zich af als de haren van een ruiende chihuahua.

Hoe doen die Queens dat? Dat wilde ik wel eens weten. En dus heb ik het uitgezocht. Uiteindelijk stuitte ik op een artikel van wetenschappers die hier onderzoek naar deden. En jaaaa er blijkt een oplossing te zijn om je spijtgevoelens te ditchen! Whoop whoop! Lees gauw verder, dan vertel ik je erover.

Spijt hebben van je gedrag: dit is hét middel tegen spijtgevoelens

Dus hoe kom je van je ‘had-ik-maar-nooit’- gevoelens af? Een aantal wetenschappers zochten uit wat dé geheime formule is tegen spijt-gevoelens. Dat deden ze zo:

400 mensen moesten opschrijven waar ze het meeste spijt van hadden in hun leven.

Vervolgens werden ze allemaal in 1 van deze 3 groepen verdeeld:

  1. Zelfcompassie (= aardig zijn voor jezelf en begrip hebben voor jezelf)
  2. Zelfvertrouwen
  3. Controlegroep (= een groep die niks relevants doet, om de andere groepen mee te vergelijken)

Groep 1: I love me, myself & I

compassie

Groep 1: Zelfcompassie

De groep Zelfcompassie beantwoordde vervolgens deze vraag: “Spijt hebben van je gedrag is menselijk. Stel dat je tegen jezelf praat over datgene waar je spijt van hebt. En dit doe je vanuit een standpunt van medeleven en begrip. Wat zou je dan tegen jezelf zeggen?”

Groep 2: show me that confidence!

Zelfvertrouwen qol

Groep 2: Zelfvertrouwen

De peepz in de Zelfvertrouwen-groep moesten het volgende beantwoordden: “Stel dat je tegen jezelf praat over datgene waar je spijt van hebt. En dit doe je vanuit een standpunt van waardering voor je positieve kwaliteiten. Wat zou je dan tegen jezelf zeggen?”

 

Groep 3: Ik hou van hobby’s

controlgroup

Groep 3: Schrijf eens wat leuks over je hobby’s

De mensen in de 3e groep, de Controlegroep, die kregen de opdracht gewoon iets leuks te schrijven over hun hobby’s.

Vraagje aan jou: Welke groep raakte hun spijtgevoelens sneller kwijt denk je?

En de winnaar is…

Team Zelfcompassie! Zij voelden na de schrijfoefening de meeste acceptatie, vergeving en persoonlijke vooruitgang.

Oftewel: mensen die zelfcompassie hebben, raken hun spijtgevoelens véél sneller kwijt dan mensen die dat niet doen.

Dus heb je ergens spijt van? Wees dan gewoon een beetje aardig voor jezelf: iedereen doet wel eens iets doms. Dat maakt ons tot mensen.

Enne, oh ja:

Spijt: hoe ik zelf een positieve draai gaf aan die kuk-vakantie

Na de mislukte Portugal-vakantie besloot ik m’n spijt creatief op te lossen. Hoe ik dat deed? Door echt een sjid-load aan palmbomen te kopen en ze in m’n eigen tuin te planten 🤣 Zie foto’s hieronder. Heb toen eigenhandig m’n hele tuin verbouwd tot een tropisch paradijs. Ik moest en zou potverdorie m’n buitenlandse vakantie krijgen 😂 😂 😂 Dus bracht ik de vakantie maar gewoon naar m’n eigen huis. Ik gunde het mezelf. En weet je? Het interesseert me geen hol meer wat een ander daarvan vindt.

Mijn belangrijkste lessen heb ik namelijk geleerd:

  1. Altijd je eigen intuïtie volgen.
  2. Andermans drama is niet jouw drama. Het is helemaal niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen. (lees ook zeker m’n blogs over grenzen stellen naar anderen toe)
Picture 91
Picture 92
Picture 93

Mijn spijtgevoelens leidden ertoe dat ik een nieuwe hobby en verborgen talent ontdekte

En inmiddels zijn tropische tuinen zelfs m’n grootste hobby (lees: verslaving) geworden. Heb intussen dan ook al zo’n 15 palmbomen in m’n tuin staan bijvoorbeeld.

En weet je wat het grappige hieraan is? Hiervoor had ik juist een sgeid-hekel aan tuinieren! Dan maakte ik me alleen maar druk om m’n nagels 🤣 Dus dat ik groene vingers blijk te hebben, was best wel een verrassing.

Dus zo zie je maar: spijt hebben van je gedrag kan zeker leiden tot persoonlijke groei. Ook op onverwachtse manieren.

Link naar het onderzoek: http://psp.sagepub.com/content/42/2/244