Geen zin in werken of concentratieproblemen. Iedereen heeft daar wel eens last van. Of vaak. Of vrijwel altijd.

Hoe dan ook: het liefst zou je gewoon de hele dag voor Netflix hangen, in het zonnetje liggen, of je huis grondig poetsen. Or whatever, zolang het maar iets anders is dan werken. Pogingen doe je wel, maar OMG wat voel je je vandaag nutteloos zeg…

Zelf heb ik dan ook regelmatig concentratieproblemen. Dus die zoek ik dan maar online en Google iets als: ‘concentratie verbeteren’.

En dan, 1 minuut later: Haha wat een grappig kattenfilmpje. Nee Juul, niet doen! Focus! Oké, even m’n mail checken dan, moet ook gebeuren. *Pling* Oh melding van Facebook…. Nou even snel kijken dan.

1 uur later: Oh kuk, het is alweer voedertijd! Sjid, ben m’n lunch vergeten. Snel naar de supermarkt dan…..

Herkenbaar? Vast.

Waarom lukt het je niet jezelf een schop onder de kont te geven? En hoe los je het op?

Daarvoor heb ik 3 slimme psychologische trucjes gevonden die goed werken om je concentratie te verbeteren!

Concentratieproblemen: stiekem grappige kattenfilmpjes aan het kijken in plaats van werken? 😉

3 psychologische trucjes om je focus en concentratie verbeteren

Mocht je het nog niet weten: toevallig ben ik naast blogger ook een gedragspsycholoog. Niet zo eentje met een psychologenpraktijk, maar zo eentje die handigheidjes verzint voor bedrijven en dergelijke. En ik gaf lezingen over de werking van het brein aan overheidsinstanties. Anyway, zodoende bij deze 3 breintrucjes, zodat je focus en concentratie verbeteren een eitje wordt!


1. Maak een taak voor 99% af

Dit is echt een supertruc die ik zelf nu ook vaak toepas. Stel je hebt een rapport geschreven en je moet alleen nog 2 slotzinnen schrijven. Stop dan en bewaar die 2 zinnen voor de volgende dag. Oftewel: maak je artikel nét niet af.

Arghhh dat voelt als een kwelling toch? Je blijft er nu de hele tijd aan denken! Yup, maar dat is juist de bedoeling! Waarom?

Omdat niks vervelender is dan dat ene miniklusje wat je nog geen 30 seconden kost, maar je het niet kunt afronden. Want áls je het doet, dan betekent het dat de gehele klus ein-de-lijk af is. Daar krijg je jeukende handen van om het te laten.

Dus wat doe je de volgende ochtend: je kunt niet afwachten tot je ein-de-lijk die klus af mag maken. Oftewel: je motivatie zit ‘s morgensvroeg al tot aan het plafond en hoger. Ha en dat is nou net precies wat we willen!

En als de klus af is, dan geeft je brein een shot dopamine af. Dat is een geluksstofje. Niks heerlijker dan de dag te beginnen met zo’n succesgevoel! En dus zit je meteen in die flow. Echt, dit werkt heel goed.


Extra tip om je focus en concentratie te verbeteren

Deze zelfde truc kun je ook vaker overdag doen. Dan hak je de hele klus in verschillende stukken. Voorbeeld: een rapport schrijven hak je in 5 stukken: 4 alinea’s schrijven en plaatjes zoeken. Ik noem maar wat.

En voor elk stuk doe je nét het laatste dingetje niet (het dingetje wat het stuk zou afronden zeg maar). De volgende dag begin je er meteen mee en dan zit je meteen weer in de werkflow. Of je rond het na je lunch af, of na een vergadering, of na een toiletbezoek. En zo begin je elke keer ook weer makkelijker aan het volgende stuk.

Krijg je innerlijke werkpaard weer snel in galop! En ja, dit ben ik, op een peert

2. Concentratie verbeteren: houd je brein voor de gek

Neem jij vaak werk mee naar huis? Dus dat je het moeilijk van je af kan zetten, omdat je nog zó veel moet doen? Dan is dit trucje voor jou.

Dit trucje sluit aan op truc 1. Onafgemaakte taken blijven dus in je hoofd zitten. Je krijgt jeukende handen om het even snel af te ronden. Want dan ben je er vanaf en dat geeft rust.

But that’s not all:

Werk je toevallig in de horeca? Dan herken je dit absoluut: van de tafels die nog af moeten rekenen, weet je de bestelling nog uit je hoofd. Maar van de tafels die al betaald hebben, weet je waarschijnlijk m’n god niet meer wat die ook alweer besteld hadden.

Nou dit heet dus het Zeigarnik-effect. Dat betekent dat je onafgemaakte en onderbroken taken beter onthoudt dan taken die al klaar zijn.

Hoe dat komt? Omdat je brein net zo lang je todo’s herhaalt, totdat je ze ook echt gaat afvinken.

Maarrr je brein doet dat dus ook met je werk. Hij zegt steeds tegen je: “Joehoe! Je moet nog dit en dat doen! Joehoe!” Je kunt je je dan natuurlijk moeilijk ontspannen thuis, want je denkt aan al die to-do’s die je nog moet doen.

Dus wat kun je dan doen tegen zo’n stalkend brein?OEFEN DIT voor meer focus en ontspanning:

Overtuig je brein dat de taken al af zijn. Visualiseer het. Zie jezelf de taak afronden. Hou je brein voor de gek. Voor je brein is er namelijk geen verschil tussen echt en niet echt. Gek hè? Daarom werkt visualiseren zo goed. Je brein wordt hierdoor meteen een stuk rustiger en je slaapt dan ook beter.3. Prime jezelf met sticky notes

Heb je net urenlang kattenfilmpjes gekeken (terwijl je eigenlijk moest werken ;-p)? Wedden dat je dan vandaag opeens overal katten ziet lopen?

Dat is nou een voorbeeld van ‘priming’. Als je iets herhaaldelijk in je face krijgt, dan krijg je er sneller positieve associaties ermee. En je bent er dan alerter op dan normaal. Dat gaat meestal heel onbewust.

Dus, bijvoorbeeld:

Stel jij houdt van chocola. Als jij dan vervolgens de hele tijd reclame ziet van een nieuw chocolademerk, dan krijg je er onbewust positieve associaties mee. En in de supermarkt zal het nieuwe merk je daarom ook sneller opvallen. Daardoor is de kans groot dat je het een keer zult kopen om het uit te proberen.

En dat weten reclamemakers allemaal. Vandaar je zo vaak dezelfde (gepersonaliseerde) reclames ziet.

DOEN voor meer werkmotivatie:

Zet priming bewust in. Prime jezelf met succeswoorden. En deze schrijf je op sticky notes. Deze geven je een goed gevoel en positieve emoties. Maar ook herinneren ze jou er tegelijkertijd aan dat je hard je best moet doen om dit succes te bereiken.

Ook kun je vragen stellen aan je brein die met succes te maken hebben. Bijvoorbeeld: ‘Hoe zou ik me voelen als de klus af is?’ Schrijf deze vragen ook op sticky notes en plak ze in het zicht.

Schrijf daarnaast ook je werkdoelen op. Wat wil je (uiteindelijk) bereiken? Door ze op sticky notes te schrijven, word je er continu aan herinnerd. En dat kan soms nét dat ene zetje geven toch maar aan die ene vervelende klus te beginnen. Je weet weer waarvoor je het doet.

Mocht je nu denken: ‘nou ik bereik daar niet echt iets mee hoor’, dan zou ik zeggen: zoek een andere baan óf denk aan die heerlijke loonstrook aan het einde van de maand. Oftewel: wat is jouw drijfveer eigenlijk?

Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar

Zo, dat waren mijn 3 trucjes voor meer focus en concentratie. Ik hoop dat er iets tussen zit waar je veel aan hebt! Oh ja: wil je meer weten over focussen en concentratie? Mark Tigchelaar schreef er een goed boek over: Focus AAN/UIT. Daarin vind je allemaal makkelijke oefeningen die je ala minute helpen te concentreren op je werk. Vind ‘m zelf heel handig om te hebben in ieder geval! Je kunt het boek gewoon bestellen bij ome Bol.com.