In de blog ‘Hoe krijg je respect? Grenzen stellen‘ las je al het een en ander over assertiever worden en gezond grenzen stellen naar anderen. Je ontdekte wat dé 2 redenen zijn dat mensen over je grenzen heen gaan. En hoe je dat mogelijk kunt oplossen. Daarbij vertelde ik een persoonlijk verhaal.

In deze blog wil ik hier nog ietsje dieper op ingaan en je 4 belangrijke tips meegeven voor meer assertiviteit!


4 tips voor meer assertiviteit

Je wilt gerespecteerd worden door anderen. Logisch. Jouw grenzen zijn belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat een ander jouw grenzen ook respecteert? En dat op een vriendelijke, maar toch assertieve manier? Met deze 4 tips:


Tip 1. Assertief zijn = maak je grenzen duidelijk voor de ander én jezelf

Assertieve mensen steken energie  in het vormgeven en duidelijk maken van hun persoonlijke grenzen. Dus ga er eens een keer goed voor zitten en bedenk je: wat zijn mijn grenzen eigenlijk? Schrijf ze eens op.

Tip 2. Assertief worden = stoppen met boos worden of dichtklappen

Assertiever worden door je grenzen goed te bewaken. Rem mensen tijdig af.

Rem mensen af als ze dreigen over je grenzen heen te rennen, maar word daarbij niet gelijk boos

Verspil liever geen energie (meer) in het vaak boos moeten worden, omdat iemand als een botte hark over je grenzen maaide. Of dat je jezelf weer vanbinnen opvreet als iemand jou eigenlijk niet respecteert, maar je niet assertief durft te zijn en daarom maar je mond dicht houdt.

Maak gewoon op een vriendelijke manier duidelijk wat je wil, maar dan wel met meer assertiviteit dan je normaal zou doen. Dat doe je op de volgende manier:

  • Vertel eerst iets wat je positief aan de persoon vindt.
  • Geef vervolgens aan welk gedrag van hem/haar je niet zo prettig vindt,
  • Vertel wat dat gedrag met jou doet (“ik voel me dan/ik denk dan/…”),
  • én leg uit hoe je graag zou willen dat hij/zij met je omgaat (“ik zou het heel fijn vinden/enorm waarderen als je…”)

Let er vooral op dat je niet aanvallend praat. Zo van: “jij doet altijd dit en dat“. Dat is namelijk niet assertief zijn, maar agressief zijn.

Als jouw grenzen duidelijk zijn voor anderen, dan zullen mensen met een normale mentale gezondheid daar ook niet bewust overheen gaan. Sterker nog: mentaal gezonde mensen waarderen en respecteren assertiviteit juist!


Tip 3 voor meer assertiviteit: bouw geen muur, maar bouw een drempel

Zie assertief zijn als het bouwen van een drempel om je heen. Op die manier kan niemand op je afrennen, maar moet diegene vaart minderen om je te benaderen. Als je zulke drempels niet om je heen bouwt, dan walsen mensen vaak over je heen.

Met het gevolg dat je waarschijnlijk muren gaat bouwen uit angst. Maar muren zorgen er dus juist voor dat niemand je nog goed kan benaderen. Alleen voor de mensen die jouw drempels niet respecteren, kun je eventueel een dikke, hoge muur bouwen.

En daarmee komen we bij de volgende tip:


Tip 4. Assertiever worden? Mijd toxische mensen!

Ben je assertiever geworden, maar gaan bepaalde mensen alsnog keer op keer over jouw grenzen heen? Zulke mensen noemen we dan ook wel ‘toxisch’. Oftewel giftig. Ze zijn gewoon niet goed voor je. Voor niemand eigenlijk. Hoe assertief je ook bent, het maakt dan niks uit. En daarom kun je zulke toxische mensen beter mijden. Een aantal daarvan zijn narcist. Helaas kun je die niet veranderen: ze zullen toxisch gedrag blijven vertonen.

Als het bijvoorbeeld om een familielid gaat, dan kan diegene mijden soms heel lastig zijn. Toch moet je dan echt aan jezelf denken. Ook dat is assertiviteit! Zulke mensen in je leven doen je namelijk écht geen goed en remmen jouw persoonlijke ontwikkeling. Zie die persoon daarom alleen als het echt niet anders kan. Het is niet jouw schuld dat die ander zijn/haar sociale gedragsproblemen op jou botviert.

Assertiviteitstraining voor volwassenen

Wil je assertiever worden en daarom aan je assertiviteit werken? Psychologie Magazine biedt een goede assertiviteitstraining aan. Daardoor leer je vaker ‘nee’ te zeggen en mensen tijdig af te remmen, zodat niemand over je grenzen heengaat. Zeg JA tegen meer assertiviteit!


Wat vond je van dit artikel? Wat was voor jou een eye opener? Laat het me persoonlijk weten via hello@queenoflife.nl