Blauw. Blauwe lucht, blauwe ogen, blauwe muisjes, blauwe zee, blauwe vissen, blauwe… eh ja leuk, maar wat is ermee dan?

Nou, niet alleen hebben de meeste mensen er positieve associaties mee, deze kleur is nog veel specialer dan je denkt! Door blauw ga je je gelukkiger voelen:

Want niet alleen associëren wij blauw met onder andere rust, zuiverheid, hygiëne en betrouwbaarheid. Ook is blauw zelfs de enige kleur die zelfmoorden voorkomt en criminaliteit doet dalen. Om maar wat geks te noemen.

De kleur blauw heeft namelijk een kalmerend effect op ons brein en emoties (hierover straks meer, het gaat nog vreemder worden). En daarom is dit feitje toegepast door allerlei instanties over de hele wereld. Want tja, door blauw ga je je gelukkiger voelen. Raar maar waar.

Maar ook jij kunt er je voordeel mee doen, dus lees snel verder.Je gelukkiger voelen door het positieve effect van de kleur blauw

Welke vreemde effecten heeft de kleur blauw precies op ons gedrag?

Blauw verlaagt het aantal zelfmoorden

De Japanse spoorwegen gebruiken sinds 15 jaar alleen blauwe lichtjes bij de spoorwegovergangen. Met een reden ja. Jaarlijks sprongen er bij een spoorwegovergang zo’n 500 tot 1000 mensen voor de trein. En na het vervangen van alle lichtjes door de blauwe? Zero zelfmoorden daar.

Ook zijn verscheidene bruggen in de wereld om die reden blauw geverfd. Men hoopt op die manier het aantal suïcidale brugspringers te verminderen. Of het werkt, is alleen nog niet bewezen.

Dus als je je ongelukkig voelt, omring je dan zoveel mogelijk met blauw licht (hierover zometeen meer). Of verf je muur gewoon in een mooie, blauwe kleur. Zoals bijvoorbeeld turquoise, mijn lievelingskleur (zie pot verf hieronder).

Blauw maakt je minder agressief 

En in Schotland passen ze de blauwe magie ook effectief toe: op plaatsen waar veel relschoppers te vinden zijn, installeerden ze blauwe lampen. En op die plekken daalde de criminaliteit met bijna 10%!

Dus ben jij (of je partner) een heethoofdje? Misschien dan een goed plan om die woonkamermuur eens blauw te verven! :-p Of haal meer blauwe lampen in je huis. (mijn god die bestaan serieus ook nog 😂Zie hieronder)

Je gelukkiger voelen door blauw: waarom beïnvloedt deze kleur je gedrag?

Harold Wohlfarth is de voorzitter van de Duitse academie van kleurwetenschap. En hij zocht dit uit. En dit is wat hij ontdekte: blauw licht heeft een positief effect op de chemie van ons brein. Maar nu komt het meest bizarre:

Dit geldt ook voor blinde mensen!

Wat blijkt: blauw bestaat o.a. uit bepaalde elektromagnetische energie die het brein beïnvloedt. Als er blauw licht op het (blinde) oog valt, dan beïnvloedt het de melatonineproductie. Vervolgens word je daardoor kalmer en zit je beter in je vel.

Wil je alles blauw zien? Koop dan gewoon een zonnebril met blauwe glazen ;-) Ik heb deze hierboven.

Bizar hè?! Dus feeling blue? Staar dan regelmatig naar de blauwe hemel. Het is bewezen dat het helpt. Je zult je gelukkiger voelen.

Wil je trouwens meer trucjes om je direct gelukkiger te voelen? Check dan ook deze blog: Hoe word je gelukkiger? Je direct gelukkig voelen met deze 6 trucjes!