Ben jij blij als het avond is en je weer lekker kan slapen? Heb je moeite om je te concentreren en krijg je nog maar weinig gedaan? Hang je het liefste de hele dag voor de tv?

En: heb je je al tig x laten testen bij de huisarts op mogelijke ziektes, maar blijk je zo gezond als een vis?

Oftewel: heb jij last van onverklaarbare extreme moeheid? En wil je je minder vermoeid voelen en meer energie krijgen?

Dan is deze blog voor jou.

Er bestaan namelijk een paar gigantische energielekken waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Maar als jij kampt met deze energielekken, dan kan dat je levenskwaliteit behoorlijk verpesten. En dan lijd je misschien wel aan chronische vermoeidheid.

Dus kijk voor jezelf of 1 van deze 3 oorzaken van extreme moeheid op jou van toepassing zijn. Dan ga je je hopelijk véél minder vermoeid voelen!


1. Onverklaarbare extreme moeheid: je maakt teveel keuzes op een dag

Er is vooral 1 ding wat je brein veel energie kost en dat is: keuzes maken. Elke keer wanneer jij een keuze maakt, moet je brein switchen van taak en zich opnieuw focussen.

Voorbeeld: als jij ’s morgens al 5 keer op de snooze-knop van je wekker hebt gedrukt, dan heeft jouw brein al 5 keer moeten kiezen om uit bed te gaan of niet. Dat is allemaal energieverlies! Mogelijk stap je dan meteen al oververmoeid uit je bed.


Hoe topmensen keuzes maken en zich daarom meer energie hebben

Wist je dat veel topmensen van grote bedrijven al hun shirts, broeken, jasjes etcetera in dezelfde kleurtinten hebben? Dat heeft een specifieke reden: op deze manier kunnen ze namelijk gewoon blind wat uit de kast trekken, en zal het toch altijd goed bij elkaar passen. President Barack Obama stond hier heel bekend om bijvoorbeeld.

Oké, maar waarom doen ze dat? Om hiermee de keuze ‘wat zal ik aantrekken vandaag?’ te voorkomen. En dat je dan een half uur lang zoekt naar die ene blauwe rok. Om vervolgens erachter te komen dat die nog in de was ligt. En je dan dus opnieuw moet kiezen wat je zult aantrekken.

Oftewel: Kost allemaal breinenergie! En hoe meer breinenergie je verliest, hoe meer je last krijgt van vermoeidheid.

Dus die topmensen verspillen hun breinenergie ab-so-luut niet aan nutteloze dingen, zoals een outfit uitkiezen. Maar dat geldt ook voor keuzes zoals:

  • wat ze vandaag zullen eten;
  • wanneer en hoelang ze sporten,
  • wat ze in hun vrije tijd doen;
  • etc.

Ze moeten als (bedrijfs)leiders al genoeg keuzes maken op een dag! Dus hoe meer keuzes zijn geautomatiseerd, hoe beter. Omdat dat zorgt dat ze zich veel minder oververmoeid voelen na het einde van de dag.

extreme moeheid

Minimaliseer het aantal keuzes dat je maakt op een dag om extreme moeheid te voorkomen.

Dus onthoud: een keuze maken = energieverlies van je brein. En je hebt maar een beperkte hoeveelheid energie op een dag. Verbras dit dus niet meteen al in de ochtend, omdat je je teveel bezighoudt met niet-boeiende zaken.


DOEN voor meer energie krijgen

Weet vóórdat je gaat slapen al:

  • welke outfit je morgen aantrekt;
  • wat je zult ontbijten;
  • hoe laat je opstaat (en sta ook op wanneer de wekker gaat);
  • Hoe laat je naar je werk vertrekt.

Het hebben van ochtendrituelen en -gewoontes zijn niet voor niets gezond. Ik schrijf dit trouwens allemaal wel zo leuk, maar het is ook meteen weer een dikke reminder voor mezelf hoor hahaha… Wist je dat ik enkele jaren geleden al om 06:00 opstond? Of eerder zelfs trouwens. Nou, vandaag was ik al blij dat ik om 08:00 eruit gerold was. Dus note to self: pak dit weer op and practice what you preach.

Zelf merk ik ook dat ik veel energieker blijf als ik in een snellere flow werk gedurende de dag. Oftewel: sneller dingen afhandelen in plaats van lang afwegen of je het zus of zo zult doen. Gewoon minder denken en meer doen! Daar wordt je brein blijer van. En houd je meer energie over.


2. Chronische vermoeidheid: je doet aan multitasken

Dus jij denkt sneller te zijn doordat je zo goed kunt multitasken? Nou dat dacht ik eerst ook, totdat ik meerdere onderzoeken las met wel erg shocking resultaten. Het blijkt namelijk dat multitasken 3 negatieve effecten heeft:

  1. Steeds switchen tussen taken kost je enorm veel breinenergie;
  2. Taken kosten dan juist méér tijd. En hoe complexer de taak, hoe meer tijd je verliest.
  3. Door te multitasken train je je brein juist om een kortere aandachtsspanne te hebben.

Oftewel: juist door te multitasken leer je jezelf het focussen en concentreren af!

Oepsie. Niet zo handig lijkt me…


OOK DOEN voor meer energie

Doe taak na taak, in plaats van meerdere taken door elkaar te doen. Dus eerst iets afmaken en dan pas iets nieuws doen. Voorbeeld: Nu ik dit schrijf, negeer ik m’n e-mail. Die bekijk ik pas als deze tekst af is.

Door veel te multitasken, krijg je het geheugen als die van een goudvis

3. Je brein zit in de energiebesparingsmodus, omdat je leven te saai is

Ik gooi er meteen een heel bijzonder feitje in: Wanneer je te weinig variatie of uitdaging in je werk hebt, dan gaat je brein in de energiebesparingsmodus.

Ja dat is serieus waar hahaha! Hoe dat kan?

Nou, als je werk gemakkelijk is of gewoon bestaat uit routine-klusjes, waarom zou je brein dan nog alert zijn? Je hebt hem dan toch niet echt hard nodig. En dus gaat ie liever chillen.

Scheelt ‘m alleen maar tijd en energie. Dan houdt ie meer energie over voor belangrijkere of moeilijkere dingen die misschien nog zullen komen.

Gevolg: jij voelt je moe of kan je niet goed concentreren.

EN OOK ZEKER DOEN om moeheid tegen te gaan

Zorg er op zo’n moment voor dat je brein je werktaken als iets nieuws gaat zien. Dat doe je bijvoorbeeld door je taken:

  • in een andere volgorde te doen;
  • te mixen;
  • te upgraden met nieuwe taken erbij;
  • op een andere werkplek uit te voeren;

or whatever.

Alles wat anders is geeft je brein gewoon een oppepper. Dit geldt ook voor je dagelijkse leven trouwens: als je merkt dat je je leven saai vindt, dan heeft je brein gewoon nieuwe ervaringen nodig. En ditzelfde geldt overigens ook voor je seksleven 😉

Als je werk saai is, dan gaat je brein in de energiebesparingsmodus

Als deze 3 oorzaken van vermoeidheid niet op jou van toepassing zijn

En.. zijn 1 of meer ‘onverklaarbare’ vermoeidheid oorzaken op jou van toepassing?

Zo ja: ga hier echt serieus mee om. Er zijn niet voor niets zoveel burn-outs en bore-outs tegenwoordig. Want wist je dat ons brein 5x meer prikkels te verwerken krijgt op een dag dan dat het eigenlijk aankan?

Zo nee: dan zou ik je leven toch wat verder onder de loep nemen. Wanneer begon je extreme vermoeidheid bijvoorbeeld? Heb je veel stress? Als dat allemaal ‘nee’ is, kijk dan welke lichamelijke klachten je al heel lang hebt:

Onverklaarbare moeheid: Mijn persoonlijke verhaal

Zo had ik al m’n leven lang regelmatig last van vermoeidheid (+ andere klachten). Dat speelde dan een tijdje op en verdween weer. Ik begreep er niks van. En echt altijd zeiden artsen tegen mij:

  • dat ik gewoon teveel deed op een dag. Dat ik mezelf moest afremmen.
  • dat het door stress kwam.
  • dat het door de Ritalin kwam.

Ik werd er niet goed van. Omdat ik 100% wist dat dat echt niet de oorzaken van mijn vermoeidheid waren. Maar goed, vanwege die gegeven moeheid oorzaken ging ik maar over m’n grenzen heen. Ik liet niemand merken dat ik er last van had. Want tja, het zat toch tussen m’n oren?

Tot de dag dat ik ging bevallen van m’n dochter… Door deze dramatische geboorte met spoedkeizersnede en alles, kwam men erachter dat er zéker wel wat aan de hand was met m’n lichaam. Want wat bleek?

Dat ik een bloedplasmatekort heb… Tja, als je niet zoveel bloed in je lijf hebt, dan moet je lichaam keihard werken om alles nat te houden zeg maar. Dus duhhh daar word je soms een beetje moe door ja!

Wat ik met mijn persoonlijke verhaal wil zeggen: als je 100% weet dat het geen psychische factoren zijn (en wees daarin eerlijk naar jezelf!), kijk dan goed naar welke fysieke klachten je eigenlijk altijd al hebt gehad.

En stalk je arts er gewoon mee hoor. Of zoek onmiddellijk een andere arts. In mijn ervaring kan dat helaas een wereld van verschil betekenen voor je gezondheid!

Training Minder moe, meer energie

–Nieuwe methode–

Last van extreme moeheid of chronische vermoeidheid? En zoek je naar effectieve manieren om meer energie te krijgen?

Dat kan.

Psychologie Magazine geeft een online training hierover. Je leert hierin manieren om je energie weer terug te krijgen met bijvoorbeeld hun nieuwe methode ‘Opbouw van reserves’.