Afvallen door minder te eten.

Yes it’s Friday! Je hebt de hele week hard gewerkt en eindelijk is het weekend. ’s Avonds plof je lekker neer op de bank met je favoriete serie. Dit wordt een heerlijk avondje binge watchen!

Uiteraard ontbreken de snacks en drankjes niet. Zo, jij zit er klaar voor.

Maar even een vraagje aan jou hè: Welke serie kijk je op Netflix? Hmmm…. Wist je dat ik nu kan voorspellen hoeveel jij eet tijdens het kijken? Raar maar waar. Dus als jij minder wilt eten zonder honger, dan is deze blog voor jou!

Komt ie:

Afvallen door minder te eten: zoveel eet jij tijdens deze Netflix-series

Kijk jij bijvoorbeeld graag naar de series The walking dead of Stranger things? Dan eet jij tijdens het kijken 2x zoveel dan wanneer je een aflevering van Queer eye zou kijken.

En mocht je verslaafd zijn aan The bold type of Anne with an e, dan ligt het er een beetje aan: is het een tragische aflevering? Dan werk je 55% meer voedsel naar binnen dan wanneer je kiest voor een grappige romcom ala Emily in Paris of Big bang theory.

Goed om te weten dus als je minder eten zonder honger!

Maarre…huh? Hoe kan ik dat nou überhaupt weten dan? 😉

scary movie 1

Hoe je iemands eetgedrag makkelijk voorspelt

Iemands eetgedrag voorspellen tijdens het Netflixen is minder ingewikkeld dan je denkt. Het komt namelijk gewoon op het volgende neer:

Als je actie en avontuur kijkt (dus spannende series zoals The walking dead of Stranger things), dan is de kans groot dat de spanning en het snelle tempo van de serie je compleet afleidt. En daardoor ga je onbewust sneller eten. En dus eet je ook meer dan je eigenlijk wil. Niet handig als je bezig bent met afvallen! Je kunt dus eigenlijk veel minder eten zonder honger te krijgen!

Vreet-hormonen

Bovendien zorgen spanning en sensatie voor meer adrenaline in je lijf. Daardoor maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. En cortisol zorgt ervoor dat je honger krijgt. En dus eet je veel meer.

Dat cortisolverhaal geldt trouwens ook voor (verdrietige) drama’s zoals The crown. Daar stijgt ie ook van. En dus ga je meer schransen.

Tv kijken eten

Emotie-eters en afvallen door minder te eten

Daarnaast is het wel zo dat vrouwen die sowieso al emotie-eters zijn, meer snacken voor de tv. Emotie-eten is een verkeerd aangeleerd eetgedrag. Je associeert voedsel dan met het gevoel van troost.

Dus als je je dan een keer kuk voelt, dan kun je die reep chocola (of 3 bakken ijs) heel moeilijk weerstaan. Maar datzelfde gebeurt helaas ook als je meeleeft met het liefdesverdriet van Truus de actrice.

Hoe je moet eten om af te vallen: Netflix tips 

Hoe houd je je vreetpartijen dan een beetje binnen de perken? Of hoe zorg je ervoor dat je lekker kunt Netflixen, maar minder eet?

Hierbij wat handige tips:

  • Plan van tevoren in wat je zult eten tijdens het tv-kijken.
  • Zorg ervoor dat er weinig of geen snoep in huis is.
  • Vervang de bitterballen en m&m’s door appels en popcorn.
  • Ben je een ‘emotie-eter’? Kijk dan liever wat meer romcoms 😉
keuze gezond of vet

Ik wens je veel kijkplezier samen met je appels (en nee geen appeltaart dus). Zo, dan ga ik nu zelf ook even Netflixen (Mijn snack straks? Appels uit de oven met wat kaneel erop. Yumyum).

Pssst…wil je weten hoe ik aan die percentages kom? Dit is de bron: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1899554