Hoe maak je nieuwe vrienden? Of sterker nog: hoe maak je van een hater je (beste) vriendin? Read & learn… dit trucje is niet voor niets beroemd geworden: het werkt écht (weet ik ook uit eigen ervaring).
We beginnen eerst met een waargebeurd verhaal. Sterker nog, hierdoor is het trucje ontdekt:
Er was eens een succesvolle business man…
Er was eens een man, genaamd Benjamin, die een super-succesvolle ondernemer was: hij had een boekdrukkerij, hij was hoofdredacteur van een bekende krant, hij was politiek actief én hij was ook nog eens wetenschapper.
Maar:
Nu had Benjamin 1 probleem. En dat was een bloed-irritante concurrent. Laten we hem John noemen. En John deed er echt álles aan om Benjamin te dwarsbomen, zowel zakelijk als privé.
Benjamin maakte zich hier dan ook ontzettend veel zorgen over natuurlijk. Hij vond het namelijk niet zo tof dat zijn privé-leven openbaar werd gemaakt door die jaloerse flapdrol.
Dit is Benjamin. Vind ik.
Maar op een dag bedacht Benjamin een idee… en dat idee was zó geniaal, dat het er zelfs voor zorgde dat John en Benjamin vrienden werden.
Hoe hij dat deed? Zo:
Hoe maak je nieuwe vrienden? Zo zorg je ervoor dat iemand je leuk vindt
Benjamin en John deelden een hobby. En dat was: boeken verzamelen. Op een dag hoorde Benjamin dat John een heel zeldzaam boek in z’n verzameling had. En dát bracht Benjamin op een idee:
Benjamin schreef John een briefje met de vraag of hij dat boek misschien eens mocht lenen?
Zo’n vraag had John natuurlijk nooit zien aankomen. Hij was zo flabbergasted, dat hij het boek maar gewoon opstuurde.
En ach, hij wist dat Benjamin ook een boekenfan was, dus op zich was de vraag ook nou weer niet zo gek. Toch?
Een week later gaf Benjamin het boek weer terug en schreef er een uitgebreid bedankbriefje bij.
Het resultaat van Benjamins trucje
En weet je wat er toen gebeurde? Toen ze elkaar weer tegenkwamen, deed John opeens heel aardig tegen Benjamin. En ook was hij Benjamin totaal niet meer tot last.
Sterker nog: na verloop van tijd werden zij zelfs elkaars beste vrienden, tot hun dood.
De naam van Benjamins trucje: het Franklin-effect
Dit trucje staat ook wel bekend als het ‘Franklin-effect’. Benjamin is namelijk, jawel, de enige echte Benjamin Franklin. Je weet wel, dat is die man die op de 100 dollar briefjes staat. En die ook de bliksemafleider heeft uitgevonden. En hij is ook die kerel die de bibliotheek zo goed als heeft uitgevonden. En oh ja, je weet wel, hij is ook die dude die Amerika oprichtte. 😉
It’s ‘like’ magic: waarom werkt dit trucje om vrienden te maken?
Werkt dit nieuwe vrienden maken-trucje echt? Ja echt. Hoe kan dat dan? Dat zit zo: wanneer we iemand een plezier doen, dan zijn we geneigd die persoon aardiger te vinden. Dit is omdat ons onbewuste brein denkt: “Ik zal haar ergens toch wel aardig vinden, want waarom zou ik d’r anders helpen?! Als ik haar écht zo’n heks vond, dan zou ik natuurlijk automatisch ‘ja daag, rot op’ zeggen”.
Maar dat is niet alles:
De mentale weegschaal in je brein
Ook hebben we een soort van ‘mentale weegschaal’ in ons hoofd. En die houdt onbewust bij of het geven en nemen een beetje in balans is.
Niks is bijvoorbeeld irritanter dan zo’n vriendin die nooit een rondje geeft. Dat voelt niet oké, ook al is het geen officiële regel dat iedereen een rondje moet geven.
En andersom kan het ook: stel dat iemand jou zomaar een cadeautje geeft, dan krijg je vaak zo’n jeukend gevoel dat je een keer iets terug moet geven, toch?
Ik moet opeens denken aan een situatie toen ik student was: een huisgenoot kookte elke dag wel wat voor me. Maar hij wilde echt nóóit iets ervoor terug. Zijn eten weigeren beledigde hem, maar een cadeautje teruggeven óók. Ik vond dat echt geen prettig gevoel, want nu voelde ik me als een profiteur.
Nou, dat is dus die mentale weegschaal die voor die knagende gevoelens zorgt.
En Benjamin maakte slim gebruik van die mentale weegschaal. Hij deed het namelijk precies andersom: hij zorgde er zélf voor dat John iets aardigs voor hém deed. En toen John hem dat boek gaf, deed hij aardig terug door dat bedankbriefje te schrijven.
Resultaat: Benjamin manipuleerde niet alleen Johns, maar per ongeluk ook zijn eigen brein: Waarom zou je anders vrienden worden met iemand die jou altijd kapot wilde maken? Ach nou ja, eind goed al goed.
Wil je meer zelfvertrouwen? Lees in dit artikel hoe je zelfverzekerder wordt
Van haat naar goede vrienden
Is het ook bij jou ooit wel eens voorgekomen dat je iemand niet aardig vond en later opeens wel leuk vindt? Vraag jezelf nu eens af: wat was precies het moment dat je diegene opeens wel oké vond?
Grote kans dat jij toen iets aardigs deed voor hem/haar. En dat is dan meestal iets heel kleins waar je amper bij nadenkt. Bijvoorbeeld het geven van een kauwgompje, passen op zijn/haar spullen, of… het uitlenen van iets.
En zo kan het vragen van een kleine gunst ervoor zorgen dat een hater opeens je vriendin wordt.
Let op! (bij nieuwe contacten maken)
Mocht je Benjamins trucje willen uittesten op iemand die een hekel aan jou heeft, let dan op het volgende:
Zorg ervoor dat je vraag logisch is en niet raar overkomt. Het moet namelijk wel casual overkomen. Als de ander er alleen maar achterdochtig door wordt, maak je de haat misschien juist alleen maar erger. En dan worden jullie allesbehalve goede vrienden.